Foto: diverse kerkenraadsleden kwamen met liturgische symbolen de kerk binnen, in beeld de jongste generatie sluit de rij met het licht van de kindernevendienst

Nieuwe insteek Holten als protestantse gemeente


In een feestelijke optocht in twee rijen kwamen de symbolen binnen van de eredienst van hervormde en gereformeerde zijde. Zondag 7 januari was de verenigingsdienst van de hervormde gemeente en de gereformeerde kerk in de Kandelaar in Holten. De twee kerkgenootschappen gaan voortaan verder als één protestantse gemeente.

Ds. Hans van Solkema leidde de verenigingsdienst. Hij werkt als interimmer in de gemeente, waar inmiddels alle reguliere predikantsplaatsen vacant zijn geworden. Ds. Van Solkema sprak over Genesis 12: 1-9, het verhaal van Abram die wordt geroepen uit Haran om te gaan naar Beloofd Land. Abram breekt met het verleden en moet loslaten waarmee hij vertrouwd was. ‘We noemen dit een feestelijke dienst’, zei ds. Van Solkema, ‘maar er is ook verdriet, omdat er ineens nieuwe mensen zijn op plaatsen waar men dat niet verwacht. We moeten loslaten. Want er is die Stem, die oproept te gaan’.

Van Solkema benadrukte dat een fusie tussen kerken anders is dan een fusie in het bedrijfsleven. Het gaat niet om een organisatorische eenheid. Een kerkelijke samengaan is een gehoor geven aan de roep van de Heer ten einde de zegen te ontvangen en door te geven. Ds. Hans van Solkema bracht het thema in bij het gesprek met de kinderen. De kinderen volgden verschillende scholen en de voorganger stelde de vraag wat er zou gebeuren als je de scholen zou samenvoegen. ‘Je voorkomt de concurrentie’, zei één van de kinderen’. Je werkt samen.

De kinderen kwamen in het tweede deel van de dienst terug van de nevendienst. Ze hadden slingers gemaakt van bijbelfragmenten beginnend bij Genesis en doorlopend tot Openbaring. En ze gingen voor bij het zingen van een stapellied. Steeds nieuwe leeftijdsgroepen van de kerk mochten opstaan als de grens van meezingen omhoog werd getrokken van 30 naar 50, 60, 70 en daarboven. De teksten waren aansprekend. Zo was er de tekst waarbij ieder tot 70 jaar in de benen was gekomen: 'Wij gaan samen verder met een nieuwe naam / hervormd, gereformeerd dat is nu echt gedaan / voortaan noemen wij ons liever Protestants / vragen wij elkaar / nu ten dans'. 

Bij de uitgang kregen de mensen bolletjes van narcissen mee, bloemen gericht op groei. Er waren gasten vanuit diverse buurgemeentes. En er waren oud-predikanten. Onder hen ds. Arjen van der Spek uit Zwartsluis en ds. Gert van Herk. Ds. Siebe Roozenboom, jarenlang verbonden aan de hervormde gemeente, kreeg de bloemen van de gemeente.


Foto: ds. Hans van Solkema overlegt met de kindernevendienst-leiding voorafgaand aan de dienst

Foto: voorzitter van de gereformeerde kerkenraad Henk Hulsman (rechts) heet de gasten welkom, zijn hervormde collega Rik Aangeenbrug deed hetzelfde