Diaconieën alert op armoede

Verschillende diaconieën voeren actie om mensen met een smalle beurs te helpen bij stijgende prijzen voor boodschappen en energie. De diaconie van de protestantse gemeente te Emmeloord meldt bij voorbeeld dat men speciale donaties mogelijk maakt van de energiecompensatie via de diaconie naar mensen die dat in het bijzonder nodig hebben. In Almelo helpt men mensen met energiebesparende maatregelen. En in Zwolle werken de kerken intensief samen in het project 'Zwolle deelt warmte'. 

De diaconie van de protestantse gemeente te Emmeloord heeft een speciale campagne voor mensen die lijden onder de energiecrisis en de inflatie. De kerk heeft daarover afspraken gemaakt met de gemeente Noordoostpolder (sociaal loket) en een aantal maatschappelijke organisaties (Carrefour, Humanitas en Maatschappelijk Werk Zorggroep ONL). De donaties worden bestemd voor mensen die door de hoge energiekosten zich in een moeilijke situatie bevinden en die niet van andere regelingen gebruik kunnen maken. Niet alleen gemeenteleden maar ook anderen kunnen de energiecompensatie geheel of gedeeltelijk doneren en zo inwoners van de gemeente Noordoostpolder helpen om de winter door te komen.

 

De diaconie concentreert zich op de periode tot 1 maart 2023. Mocht er na die datum een bedrag over zijn van de gedoneerde energiecompensatie, dan zal dat worden overgemaakt aan de Voedselbank NOP-Urk en aan Stichting Leergeld Noordoostpolder.

Zwolle 

De protestantse gemeente te Zwolle doet mee met een gezamenlijk kerkelijk initiatief in de provinciehoofdstad onder het motto ‘Zwolle deelt warmte’. De commissie Gezamenlijke Kerken heeft een gezamenlijk kerkelijk noodfonds van verschillende diaconieën van Zwolse kerken gericht op de ondersteuning van mensen aan de onderkant.


Energiebox

De diaconie van de Protestantse Gemeente Almelo helpt mensen door een energiebox beschikbaar te stellen. De energiebox is een doos vol producten waarmee je energie, water en geld bespaart. Daarbij moet men  denken aan energiebesparende producten, zoals:  radiatorfolie met magneten, ledlampen, een zuinige douchekop, een aan-uitstekkerdoos, tochtstrips voor ramen, een tochtstrip voor onder de deur. Uiteraard is de energiebox afgestemd op wat de verkrijger nodig heeft. Daarnaast helpt men mensen die het lastig vinden om de materialen zelf te installeren.

Ook in Almelo roept men op kritisch te kijken naar de energiecompensatie die men krijgt van de rijksoverheid. Als men het geld niet per se nodig heeft, roept men op het geld beschikbaar te stellen voor de arme kant.

Kerk in Actie

Kerk in Actie ondersteunt de activiteiten om paal en perk te stellen aan de armoede in Nederland met de campagne ‘Samen tegen armoede’ (Klik hier). 

Naar verwachting komt er over ongeveer een maand een nieuw armoedeonderzoek naar buiten van Kerk in Actie met actuele gegevens over de ervaringen van diaconieën en caritasverenigingen rond het thema ‘armoede in Nederland’.