Fotowerk van ds. Johan Meijer te zien in Bornse galerie naast beeldhouwwerk van Patrick Olthof

Zo heel veel predikanten die werk exposeren in een galerie hebben we niet in Overijssel-Flevoland. Ds. Johan Meijer uit Borne behoort tot de witte raven die de muze van de kunst weet te combineren met levensbeschouwing. Hij exposeert artistieke foto’s van eigen hand samen met beeldhouwwerk van Patrick Olthof in de galerie Oud Borne. De expositie is nog te zien tot 19 april 2024 (Ennekerdijk 38).

Helemaal nieuw is de samenwerking niet. Precies tien jaar geleden kwamen de vrienden Patrick Olthof (beeldhouwer), Johan Meijer (predikant) en Bart Nijkamp (galeriehouder en lijstenmaker) op het idee om samen een expositie op te zetten met de titel ‘Steen in beeld’. Toen de decenniumklok sloeg leek het de kameraden een leuk idee om opnieuw fotowerk en beeldhouwwerk onder één dak bij elkaar te brengen. De verbinding tussen de twee kunstenaars ligt in het gebruik van stenen en in de artistieke schoonheid waarmee ze deze presenteren. Twee van de foto’s die destijds in de galerie hebben gehangen, zijn opnieuw opgehangen, de rest is nieuw.

Johan Meijer heeft  ondertussen de nodige ervaring uitgebouwd. Hij maakte diverse boekjes, meest gekoppeld aan een 40-dagenperiode, advent of paastijd. Soms waren het de bloemen die centraal stonden en die hij fotografeerde naarmate ze zich richting Pasen verder openden. Dan weer waren het bomen. Hij maakte ook rond de tentoonstelling in de galerie een bundel en kwam op 24 november 2023 met een boek ‘Steen in beeld’. De foto’s zijn uit alle werelddelen en landen. Hieronder laten we een paar beelden zien uit Overijssel en we nemen fragmenten op van de teksten die Johan er bij schreef.


Zwevend pyriet in Almelo

In september 2015 zag ik deze wonderschone Pyriet. Hij lijkt te zweven, maar je ziet hem van bovenaf. De term klatergoud, Apachengoud, of ‘het goud der dwazen’ (in het Engels fool’s Gold) komt van Pyriet, dat er wel uitziet als kostbaar goud, maar het in de echt niet is, hoewel Pyriet wel een zekere handelswaarde heeft. Lang is de geschiedenis van deze edelsteen, die al door Inca’s en Indianen werd gebruikt voor het in evenwicht brengen van het instinct met intuïtie, creativiteit en analyse. En hoe dat dan werkt? Dat weet ik nooit zo goed. Maar wel dat ik bij het zien van Pyriet in het vervolg er aan zal denken dat m’n intuïtie, creativiteit en analytisch vermogen het meer dan waard zijn om in te zetten en te gebruiken.

(voormalig) Galerie & Skulpturenpark Groeneveld, Almelo, 27 september 2015

(Foto 5/55)

Stolpersteine in Borne

(…..) Bij het gangetje naast mijn buurhuis liggen vijf Stolpersteine (struikelstenen). Betonnen vierkantjes met een bovenlaag van messing, en daarin met de hand de naam gestanst van iemand uit de joodse traditie die omgebracht is tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met daarbij de deportatiedatum en na ‘vermoord’ de sterfdatum en – plaats, veelal een concentratiekamp.

De Stolpersteine liggen daar waar de slachtoffers woonden. Als een klein monument. Als een herinnering, maar ook als een waarschuwing. Weet wat er gebeurd is en hoe het zover gekomen is. Laat dit nooit en nooit meer gebeuren.

Foto 6/55

Zendmast in Markelo

Heel apart weer vanmiddag. Restanten van een hagelbui. Regenbogen. Donkere luchten. Blauwe luchten. De zendmast in het buurtschap Markelosebroek is ook heel bijzonder aangelicht. Ik rijd er langs, ik stop, ik fotografeer dit voor de regio zo karakteristiek gebouw met die liefelijke woning ervoor. Van verre zie je hem in het landschap staan, deze straalverbindingstoren, die in januari 1959 opgeleverd werd. Het steen dat we in beeld hebben is gewapend beton.

De toren zendt van alles uit en is gaandeweg de tijd steeds met de tijd meegegaan. Van een analoog signaal naar allerlei digitale toepassingen. Maar de functie was, is en blijft zenden van informatie, van programma’s, van data.

En wat zenden wij eigenlijk uit? (…..)

Foto 17/55

Ribbelstrook in Zwolle

Een geleidestrook of ribbelstrook zie je veel op stations en in stadscentra. Zoals hier op station Zwolle, maar het had evengoed een ander station kunnen zijn. Aangelegd voor mensen die blind of slechtziend zijn, op veilige afstand van de perronrand, minstens vier stoeptegels breed, hier viereneenhalf.

Ik realiseer me opeens dat het niet vanzelfsprekend is dat ik dit steen in beeld heb, dat ik deze tegels kan zien. (…..).

Foto 18/55

Offersteen in Borne

Een oeroude steen op een nieuwe locatie. Op een locatie waar die thuishoort, zeggen deskundigen. Bij de Oude Kerk bij ons in Borne. De steen zou je met recht een zwerfkei kunnen noemen. Hij heeft heel wat omzwervingen gemaakt. Het is een offersteen afkomstig van de Tubanti-stam, de vooroudres van de tegenwoordige Twentenaren. De offersteen was er al veel eerder dan dat er sprake was van Christelijk geloof in deze regionen en deed waarschijnlijk dienst bij Germaanse offerrituelen, maar wel op de plaats waar men later heiligdommen en nog later de verschillende voorgangers van de huidige Oude Kerk bouwde (…..)

Foto 24/55

Oeroude put en toegedekte put in Oldenzaal

Twee putten in één beeld. Een oeroude en nu toegedekte put en ervoor een putdeksel. Met de Plechelmus in Oldenzaal als achtergrond.

Ik sta er bij stil dat het zo vanzelfsprekend is dat ik de kraan maar open hoef te draaien en er komt water uit. (…..)

Foto 31/55

Zuilen in Delden

In de Oude Blasius van Delden valt mijn oog op de zuilen. Ze zijn niet grijs of grauw, maar hebben kleur. De vormen zijn sierlijk en lijken speels. Deze stoere pilaren die dit gebouw als het ware dragen, zetten hun schouders er onder. (…)

Foto 33/55

Voormalige fabriek en ROC in Hengelo

De zogeheten Tuindorpwandeling in Hengelo komt ook langs het ROC van Twente. Daar naar binnen geweest. Wat een geweldig gebouw, die oude fabriekshal van de gieterij van Stork, waravan het geraamte intact gebleven is en waar een enorme school in en omheen is gebouwd. Oude stalen restanten van machines zijn gecombineerd met hypermoderne elementen. Beide zie je hier in één beeld gevat. Het oude en het nieuwe. En oud industrieel overblijfsel. En een nieuwe muur met een industriële look. (….).

Foto 34/55

Salamander van Patrick Olthof

(….)
Hier zie je de salamander die Patrick Olthof heeft gemaakt. Sierlijke vorm, knap gebeeldhouwd! En met verschillende maten van schuren krijg je het kleurverschil en wordt de salamander geboren.

De transformatie van de ziel is het symbool ervan. Patrick dicht: ‘Als een salamander, lang, sierlijk, een prachtig reptiel. Hij kan zijn staart verliezen, makkelijk vluchten voor gevaar. De salamander zit ingenieus in elkaar!’

Foto 45/55

Dwarsliggers in Zenderen

Een boeiend gesprek vanmorgen. Iemand die gezien wordt als dwarsligger, iemand die zijn mond durft te openen tegen onrecht, en di ehet aandurft om misstanden aan de orde te stellen, te benoemen. Sommigen vinden hem irritant, en vervelend. Een luis in de pels die vragen stelt en stelt (…..).

Foto: spoorwegovergang bij de IJsbaan in Zenderen, 17 november 2023

Foto 50/55

Centraal Station in Almelo

De laatste van de serie. Een verse foto. Gemaakt aan de achterkant van Station Almelo Centraal.

Hoe gaat onze weg verder?

Dalen we af? (…..)

Of vangen we glimpen van de zon?

Is er uiteindelijk nog weer een weg omhoog?

Met lichte treden. (…..)

Foto 55/55

Tot zover het fotoboek uitgebracht in combinatie met de expositie in de Galerie Oud Borne. 

En ook expositie in kerk zelf

De kerk in Borne verbindt op verschillende manieren kunst met levensbeschouwing. Zo is/was er op 3 maart in de Oude Kerk ’s middags een expositie van Karel Leusink. Het thema is ‘Je Zus… Je Broer’. Ds. Johan Meijer interviewt/interviewde de kunstenaar zodat de beelden nog meer gaan spreken op 3  maart 14.00 uur. Overigens is de kerk ook op 10 en 17 maart ’s middags nog te bezoeken, steeds van 14 tot 16 uur.