April 2022

Gezegende Paasdagen. De Heer is waarlijk opgestaan. 

E-flits uit de classis Overijssel-Flevoland met informatie over kerk en regio
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Preses
Ds. Hans van Solkema neemt na vier jaar afscheid als preses van de classis Overijssel-Flevoland (klik hier). De predikant uit Heino gaat zijn gemeentewerk combineren met het werk van een interim-predikant. Hij wordt op 1 mei bevestigd. Na de zomer treedt er een nieuwe preses aan.  

Emeritaat
De classis houdt op 13 mei een informatiemiddag over werk en emeritaat. In zeven jaar tijd gaat bijna veertig procent van de gemeentepastores met pensioen. Door informatie te geven hoopt de classis mensen te blijven interesseren voor ambtelijk werk. Wie wil, kan meepraten over het thema ‘Emeritaat als tussenstap’. Klik hier.

Metaforen
Ds. Bert van Veluw heeft een boek geschreven met 48 hedendaagse en Bijbelse metaforen van verzoening en verlossing. Het boek ‘Jezus’ kruisdood in beeld’ wordt zaterdagmiddag 9 april gepresenteerd in de Hoeksteen in IJsselmuiden. Klik hier.

Tiny Church
De Tiny Church en de daarbij liggende beeldentuin op de Floriade in Almere wordt zondagmiddag eerste paasdag (17 april) geopend. Daarna kunnen kerkelijke groepen een half jaar lang de Tiny Church als ontmoetingsplek gebruiken. Klik hier.  

Uitvaartdienstcursus
De protestantse gemeente te Lelystad organiseert een cursus voor mensen die willen leren een uitvaartdienst te leiden. De PKN biedt die training aan voor tenminste acht cursisten. Er zijn nog een paar plaatsen open voor mensen die in Lelystad willen meedoen. Klik hier.

Samenwerkingsovereenkomst
De protestantse gemeenten van Raalte, Wijhe, Olst en Wesepe hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend waarin ze de afstemming tussen de kerkelijke gemeenten een verder fundament geven. De samenwerking staat bekend als ‘Klein-Salland’. Klik hier.

Kapel Lonneker
De kapel ‘Uit Liefde’ in Lonneker bestaat honderd jaar. De Enschedese gemeente viert dat op vrijdag 22 april met een open huis. Mensen kunnen onder meer de bijzondere ramen bewonderen van kunstenares Annemiek Punt uit Ootmarsum. Klik hier.

Kerkgebouwen
De kerk in Oudleusen is feestelijk heropend, nadat de kerk is uitgebouwd en vernieuwd. Klik hier. In dezelfde maand heeft de gemeente te Lutten de kapel in Schuinesloot afgestoten. Klik hier.

Enquête
De werkgroep Eenvoudig Leven van de landelijke Protestantse Kerk heeft een enquête opgesteld over duurzaamheid. Lydia van Maurik peilt daarmee de behoeften van gemeenten naar verdiepend materiaal. Wil je helpen? Klik even hier.


Personalia
* Ds. Jan Geerts uit Zalk heeft het beroep aangenomen naar de hervormde gemeente te Ridderkerk (Wilhelminakerk).
* Ds. Liesbeth Jansen-Gort heeft het beroep aangenomen naar de protestantse gemeente te Nijverdal (ouderenpastoraat).
* De hervormde gemeente te Vollenhove heeft ds. Martin Zeeman uit Hoogblokland beroepen.
* Ds. Willem Jan Dekker uit Amersfoort heeft bedankt voor het beroep van de protestantse gemeente te Kampen (Broederkerk).
 ------------------------------------------------------------------------------------
De e-flits verschijnt maandelijks en is gratis. Dit is jaargang 4, nr. 8 (april 2022). U kunt zich inschrijven en uitschrijven via k.vanderkamp@protestantsekerk.nl