Foto: De novembervergadering was een geslaagd voorbeeld van een laagdrempelige classisvergadering waar een forse vertegenwoordiging van lokale kerken was (archieffoto)

Breed moderamen wil nog meer bottom-up werken


Door meer persoonlijke contacten te zoeken wil het breed moderamen van de classis de afstemming tussen lokale gemeente en classicaal niveau verbeteren. Nadenkend over het thema ‘bottom-up’ heeft het breed moderamen op 12 januari besloten om gemeenten die vacant zijn met een delegatie te bezoeken en om het presidium van werkgemeenschappen incidenteel op een werklunch uit te nodigen.

Het breed moderamen heeft in het nieuwe beleidsplan het idee opgenomen meer vanuit het grondvlak te willen werken. In een bezinning stond de vraag centraal hoe je dat doet. Iemand poneerde dat er meer kennis nodig is van de vragen die spelen in de plaatselijke gemeente. Een ander bracht daar tegenin, dat kennis op zichzelf nog niet wil zeggen dat je echt bottom-up werkt.

De spanning tussen lokale kerk en bovenplaatselijke kerk is gegeven met het presbyteriale synodale systeem. ‘Je hebt twee niveaus, waar beslissingen worden genomen’, zei iemand. Er is niet altijd voldoende empathie om de beweegredenen van het andere niveau te doorgronden. Er werden enkele voorwaarden geformuleerd waar je rekening mee moet houden wil je de afstemming verbeteren.

Een eerste criterium is het aangaan van persoonlijke relaties. Je kan de verhoudingen niet alleen verbeteren met jaarverslagen of andere schriftelijke stukken. Een tweede criterium is gevoel voor timing. Als je als bovenplaatselijke kerk inspeelt op plaatselijke vragen werkt dat alleen als de vragen actueel zijn. Een derde punt zal zijn, dat je contacten vanuit de classis met plaatselijke gemeenten altijd goed moet voorbereiden. Je kunt niet volstaan met het plaatsen van enkele algemene uitspraken. Je zal op maat moeten reageren op datgene wat in een concrete gemeente speelt.

Het breed moderamen besloot in te haken op een belangrijk wissel in lokale gemeenten: de vacaturetijd. In Friesland heeft men de gewoonte – zo vertelde één van de bm-leden – om alle vacante gemeenten te bezoeken. Het breed moderamen besloot dat model bij wijze van proef over te nemen. Er zal een delegatie gaan vanuit het breed moderamen en het classicaal college voor de behandeling van beheerszaken, aangevuld met hetzij de classispredikant, hetzij de beleidsmedewerker van het ccbb, om een vacante gemeente te bezoeken en door te nemen hoe men in de toekomst invulling kan geven aan het werk.

Het breed moderamen besloot verder om de redelijk ontwikkelde infrastructuur van werkgemeenschappen van predikanten en pastores verder aan te spreken. Twee leden van het bm zullen een voorstel ontwikkelen, waarbij preses en scriba van een werkgemeenschap bijvoorbeeld één keer per jaar worden uitgenodigd voor een lunchontmoeting om lopende zaken te bespreken en onderlinge ervaringen uit te wisselen.

Qua lopende vraagstukken besloot het breed moderamen een concrete verkenning van een losmakingsaanvraag op te pakken, een preekconsent voor een kerkelijk werker te blijven leggen langs de meetlat die in andere situaties eerder is gedefinieerd, een gemeente te bezoeken die van plan is een kerkgebouw af te stoten en qua kerkelijke infrastructuur dreigt terug te schakelen naar een huisgemeente.

Het breed moderamen nam kennis van de verzuchting van enkele predikanten die zich zorgen maken over de theologische opleiding aan de PTHU. Het bestuur besloot om de volgende vergadering aandacht te besteden aan de roepingenzondag en te proberen deze zondag in iedere gemeente een plek te geven, bijvoorbeeld in de voorbede of voluit in de verkondiging.

Het breed moderamen wijzigde het beleid rond toepassing van ord. 3.4.8. In dat artikel gaat het om de mogelijkheid als kerkenraad een nieuwe predikant te verkiezen. Tot nu toe was het beleid dat de gemeente verkiest en niet de kerkenraad. Als een kerkenraad anders wil moet dat tot nu toe iedere keer als men daar een uitzondering op maakt een aanvraag worden ingediend. Het bm besloot daar minder formeel mee om te gaan en een tekst over ord. 3.4.8 in de plaatselijke regeling voortaan door de commissie Teksten in één brief te laten goedkeuren, zonder dat er nadere communicatie over hoeft te zijn in voorkomende gevallen.

Een voorstel van de landelijke kerk om veertig procent van het classicale geld in een interclassicale pot te storten wordt niet zonder meer overgenomen.

De synodeafgevaardigde Jessica Braakman stemde er mee in voortaan van iedere zitting van de generale synode een korte, persoonlijke impressie te schrijven. Ook daarmee wil men synode en grondvlak dichter bij elkaar brengen.