Woord & Weg schrijft over Land van Verwondering in Kraggenburg

Basisschoolkinderen in Kraggenburg kunnen op de maandagmiddag terecht in de kerk. In ‘Land van Verwondering’ gaan ze aan de slag met de bijbelverhalen. De journalist Dick Vos heeft er voor het blad Woord & Weg van juni 2019 een impressie van geschreven.

Dick Vos beschrijft de methode van Godly Play, zoals kinderpastor Liesbeth Winters – Jonas die toepast. Ze steekt een kaars aan, verwelkomt de kinderen en vertelt wat ze gaan doen. Als ze het verhaal van de bruiloft in Kana vertelt gebruikt ze allerlei attributen voor zich op een kleed. Op het kleed ligt een laag zand en allerlei poppetjes, kleine keukengereedschappen, blokjes worden ingezet om het verhaal visueel kracht bij te zetten.

Een citaat uit het verhaal in Woord & Weg:

‘Het verhaal ontwikkelt zich, terwijl Liesbeth met poppetjes en voorwerpen schuift. ‘Iedereen die erbij was, merkte dat Jezus heel bijzonder was’. Had hij toverkracht, vraagt een van de kinderen. Hij was in ieder geval heel aardig en behulpzaam. ‘Kunnen wij dat ook? En hoe dan?’ Veel kinderen hebben wel een idee. Na een kwartier is het gedaan met de concentratie. De kidneren mogen het verhaal gaan verwerken zoals ze dat zelf willen. Er worden hartjes getekend en rozen gekleid, de feestzaal wordt nog eens opgezet in zand en in lego. Een pop in een prachtig wit jurkje inspireert een paar meiden tot het naspelen van wat ze in de kerk gezien hebben – met veel water’.

Kraggenburg krijgt voor drie jaar geld uit de Solidariteitskas om het project voortgang te doen vinden. De protestantse gemeente Kraggenburg is met 0,15 fte onder het minimum van 0,33 formatie die men vanuit de landelijke kerk als bodem hanteert. Het impliceert een samenwerking met de buurgemeente Ens en uiteindelijk is het de ambitie in de Noordoostpolder om met tien dorpen een gezamenlijke strategie te ontwikkelen. Over dat laatste rept Woord @ Weg nog niet.

Foto's: Woord & Weg, Dick Vos, bij het artikel in de juni-uitgave 2019