Theologie op steenworp afstand 

De theologische universiteiten van de Protestantse Kerk in Nederland en van de Nederlandse Gereformeerde Kerken komen steeds dichter bij elkaar. Dat blijkt nu ook de PTHU (Protestants) binnenkort verhuisd van Amsterdam naar Utrecht. 

De foto boven is genomen aan de Plompetorengracht te Utrecht voor de ingang van de universiteit van de NGK. Bij het gebouw City begint Drift en aan het einde daarvan is een torentje te zien waar zich het gebouw van de PTHU bevindt op het Janskerkhof. 

Hierboven zie je het nieuwe gebouw van de PTHU. Supergroot oogt het niet. Het aantal studenten dat aan een kerkelijke opleiding wil studeren is bescheiden. 

RTV-Oost heeft onlangs een minidocumentaire gemaakt over het vertrek van de twee opleidingen uit Kampen; ooit stonden ze bekend als Kampen I (Koornmarkt, Oudestraat; de PTHU) en Kampen II (Broederweg; de vrijgemaakte opleiding).  

Het bijzondere van deze twee opleidingen is dat ze diverse hoogleraren heeft voortgebracht die begraven liggen op de Kamper begraafplaats in IJsselmuiden. Jan Ridderbos, die destijds het besluit voorbereidde waardoor Klaas Schilder niet langer hoogleraar kon blijven, ligt er begraven nog geen tien grafstenen verwijderd van het graf van zijn opponent Klaas Schilder. Beide hebben op hun grafsteen een tekst uit het bijbelboek Johannes. RTV-Oost brengt één en ander in beeld (je krijgt eerst een leestekst en moet dan even scrollen om de mini-documentaire te zien): klik hier.