Week van Gebed in regio Deventer


De week van gebed krijgt in verschillende regio’s oecumenisch invulling. Eerder berichtten we over de kerken langs het kanaal (klik hier). Recent kwam er ook een persbericht binnen van hoe men in de regio Deventer invulling geeft aan de week van gebed in de periode van 16 tot en met 23 januari.

Tijdens de Week van Gebed staan christenen uit de hele wereld stil bij de ster van Betlehem, die verwijst naar Jezus Christus als Licht van de wereld. De Week van Gebed bestaat al 175 jaar. In heel Nederland doen er zo’n tweehonderd duizend mensen uit verschillende kerken mee aan de oecumenische gebedsweek. Kerken vullen hun bijeenkomsten zelf in aan de hand van een boekje met dagelijks wisselende Bijbelteksten.

Elk jaar wordt voor een ander thema gebeden. Het thema voor 2022 is voorbereid door christenen uit het Midden-Oosten. Als kleine, kwetsbare gemeenschap leven zij in een regio waar spanningen en gewelddadige conflicten aan de orde van de dag zijn en waar eenheid vaak ver te zoeken is. De opzet van de bijeenkomsten verschilt door corona nogal van voorgaande jaren. Het aantal fysieke bezoekers is beperkt, aanmelden is soms noodzakelijk. Sommige bijeenkomsten zijn alleen digitaal.

Onder voorbehoud van aanpassingen die nodig zijn in verband met corona ziet de week van gebed in de regio Deventer er als volgt uit:
                                                                                                                                                  

Zondag 16 januari

10.00 uur. Koningskerk, Mariënburghstraat 4.  Online dienst met aandacht voor Week van Gebed, live te beluisteren via https://kerkdienstgemist.nl/stations/8-Koningskerk-Deventer.

Maandag 17 tot en met vrijdag 21 januari                                                                   
10.00 – 16.00 uur. Koningskerk, Mariënburghstraat 4. Kerk geopend voor gebed Er is een gebedsplek ingericht voor de Week van Gebed.

Woensdag 19 januari

15.30 uur.  Koningskerk, Mariënburghstraat 4.  Middaggebed in het kader van de Week van Gebed. Open bijeenkomst onder voorbehoud in verband met de geldende coronamaatregelen en aantal bezoekers.

Woensdag 19 januari

10.30 uur. Russisch Orthodoxe Kerk, Korte Assenstraat 13. Gebeden van het Eerste, Derde, Zesde en Negende Uur. Een vast onderdeel van elk Uur is het zgn. Urengebed om eenheid. Los daarvan zullen ook enkele gebeden uit het speciaal hiervoor samengestelde boekje worden gebeden. Iedereen die aan deze dienst wil deelnemen, is van harte welkom.

19.30 uur. Lebuinuskerk, Grote Kerkhof. Avondgebed rond de kleuren van de regenboog, een krachtig teken van verbondenheid en hoop, juist in alle diversiteit. Alleen online via www.lebuinuskerk.nl of via www.kerkdienstgemist.nl

Donderdag 20 januari                                                                                             
19.30 uur. Nieuw Sion, Vulikerweg 6, Diepenveen. Lectio Divina, lezen als een monnik. Ervaar hoe het is om woorden te lezen met je hart. Wat zegt mijn innerlijk? Wat raakt me? Waar zit mijn diepste verlangen? Lezen op zoek naar “licht” in het duister van ons leven. Aan deze manier van lezend bidden of biddend lezen kan ieder op eigen manier meedoen. Opgave: nieuwsion.nl/programma/

Zondag 23 januari

10.00 uur. Koningskerk, Mariënburghstraat 4.  Online dienst met aandacht voor Week van Gebed,  live te beluisteren via https://kerkdienstgemist.nl/stations/8-Koningskerk-Deventer.

Zondag 23 januari

10.00 uur.  Ichtuskerk, Holterweg 106, Colmschate. Oecumenische viering van de Protestantse Gemeente Colmschate Schalkhaar samen met de Lebuïnus parochie. Voorgangers zijn pastor Marc Brinkhuis en ds. Henk Schuurman. Live te volgen op www.kerkdienstgemist.nl, tik in het zoekveld ‘Colmschate’. Als er versoepelingen komen beperkt toegankelijk.