Zomeruitgave kerken voor gasten en thuisblijvers

Ze knikken ‘ja, ja’; maar denken er het hunne van… Dat zéggen ze over de oosterlingen. Maar ik kan u vertellen: dat is een vooroordeel. Kom maar eens kennis maken met de veelgeroemde oostelijke gastvrijheid. Zo schrijft ds. Wim den Braber, voorzitter van de stichting Welkom in de Kerk, in een voorwoord op de 34ste editie van het zomermagazine. De kerken uit Overijssel en de Achterhoek presenteren zich in de uitgave voor de gasten die deze zomer de regio bezoeken.

Ds. Frits Slothouber uit Zwolle schrijft in de uitgave over de betekenis van de IJssel. Hij gaat in op de Moderne Devotie als hervormingsbeweging. Mensen kwamen in opstand tegen het grote graaien van de kerk en wilden terug naar de basis van het geloof. Persoonlijke levensheiliging en praktische levenswijsheid vormden het streven.

De uitgave kent verschillende ontmoetingen. De lezer leert Joshua Agteres uit Wilsum kennen, die met freestyle voetballen mensen vermaakt. De songwriter Lars Gerfen uit Vriezenveen is geïnterviewd. Judith Heutink komt voorbij met haar schaapskudde in de buurt van Havelte. En Kirsten Gramlich komt aan het woord die in Deventer werkt als cantor-organist. Streektaaldeskundige Gerrit Dannenberg gaat in op de mystiek van de regio. Hij sluit zijn bijdrage af met een vertrouwde uitdrukking: ‘Komt d’r in, dan kö’j der oetkiekn’.

Achterin de uitgave staan de diverse kerken die in de regio te vinden zijn en het adres, zodat mensen in hun vakantieperiode op zondag de kerk kunnen bezoeken, aannemende dat er ruimte is. Websites zijn vermeld zodat bezoekers desgewenst één en ander kunnen checken. Al met al een fascinerende en mooi vormgegeven uitgave die mensen gratis kunnen meenemen bij de VVV of waar ze het blad ook maar tegenkomen. Topic Creatieve Communicatie in Wierden heeft de uitgave mede mogelijk gemaakt. 


Foto boven: Kirsten Gramlich achter het orgel van de Lebuïnus 
Foto onder: Omslag van de nieuwe vakantieuitgave