Kerkgebouwen Zwartsluis dupe van vandalisme

De verschillende kerken in Zwartsluis hebben te maken met zinloos geweld. In de lokale, regionale en christelijke landelijke media wordt over een drietal vormen van vandalisme bericht die sinds 6 januari hebben plaatsgevonden.

Zwartsluis Actueel, RTV-Oost en het Nederlands Dagblad melden dat er op 6 januari brandstichting is geweest bij de gereformeerd vrijgemaakte kerk in de stad van Buisman. Onder de berichtgeving op internet berichtte Martin Leeuw dat er in de nacht van 11 op 12 januari menselijke uitwerpselen zijn achtergelaten bij een brandtrap van de gereformeerde kerk aan de Singel (PKN). Afgelopen zondagavond 24 januari zijn er tenslotte 24 ruitjes aan diggelen gegaan toen er met zwaar vuurwerk werd geknald vlakbij de kerk.

Op het moment van schrijven is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor het vandalisme. In eerste instantie denkt men aan vervelend gedrag van opgeschoten jongeren. Camerabeelden in de buurt konden nog niet eenduidig worden geïnterpreteerd.

Burgemeester Bilder van de gemeente Zwartewaterland reageert in de lokale pers en noemt de situatie erg vervelend: ‘Het is redelijk schokkend als je hoort dat mensen met dit soort (vuurwerk)bommen hier de boel onveilig maken. Dit vraagt om goed onderzoek, we nemen het ernstig op. Dat het een kerk is maakt het extra schokkend, voor heel veel mensen is dit een belangrijke plek’. Dominee Adri Bloemendal wordt ook geciteerd. Hij zegt onder meer: ‘Ik durf niet te zeggen of de dader(s) opzettelijk de kerk als mikpunt hebben gekozen’.