Online-investering blijft in Flevoland

Het gaat goed met de kijkcijfers voor de kerken in Flevoland. Die indruk geeft classis-predikant Klaas van der Kamp van de protestantse kerk van Overijssel en Flevoland in een interview met Omroep Flevoland op 15 januari. 

Eerder in de week werd een enquête naar buiten gebracht gehouden onder kerkgangers van de protestantse gemeente in Dronten. Daaruit blijkt dat de gelovigen betrokken blijven bij hun kerk, ook al zijn de diensten nu digitaal.

Tachtig procent kijkt geregeld en gaat niet shoppen bij andere kerkgenootschappen. De huiver die er bij pastores in februari nog was tegen het medium in het algemeen, is nu weg. Kerkgenootschappen hebben inmiddels geïnvesteerd in camera's en andere apparatuur, zegt Van der Kamp: ‘Die blijven na de lockdown’.

De classispredikant vertelde dat er een werkgroep is gevormd vanuit diverse classes en de landelijke organisatie die nu al nadenkt over het moment dat de lockdown versoepelt. 'Je hebt zo'n twee, drie weken om opnieuw een modus te ontwikkelen', meent de classispredikant en hij noemde het belangrijk dan de mensen te bereiken die nu online meedoen en geen gewoonte hebben om fysieke diensten te bezoeken, en ook de mensen die juist wel gewend zijn om fysiek aanwezig te zijn, maar nu hebben afgehaakt tijdens de online-vieringen. 

De enquête toont verder dat de kerk twintigers en dertigers moeilijk weet te bereiken. Ook dat moet een punt van speciale aandacht blijven. 

Wie het interview wil zien en horen: klik hier.
Wie een interview eerder deze week wil zien met ds. Wim Terlouw uit Dronten: klik hier. 
Wie het onderzoek uit Dronten wil lezen: klik hier. 

Foto: Leo Schouwenaar in de studio op de voorgrond en Klaas van der Kamp via de beeldverbinding daar achter.