Belgische aanbieder 2dehands fascineert

De website 2dehands blijft vooralsnog meest gevarieerde aanbieder van kerkelijke materialen. Doordat er nogal wat Belgische adverteerders hun weg weten te vinden naar 2dehands is er iets van de gevarieerdheid van het rijke en minder rijke roomse leven te vinden. Maar de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer doet een nieuwe poging om met www.kerkmarkt.nl de zuidelijke aanbieder naar de kroon te steken.

Op dit moment is er op www.kerkmarkt.nl niet veel meer te vinden dan een liturgisch centrum en kerkstoelen. Een partij van dertig van die stoelen kan men gratis afhalen. Dat dan wel weer. Maar onder de andere rubrieken zoals ‘roerend religieus erfgoed’ is het nog tevergeefs zoeken.

Dat is op www.2ehands.be wel anders. Daar vind je zo ongeveer alles wat los en een beetje los zit aan een kerkelijk gebouw. Een protestants bezoeker zal vermoedelijk niet zo veel interesse hebben bij wijwaterflesjes met deels nog gevuld wijwater uit Lourdes. Zelfs al is de prijs van drie euro zo laag dat je er zelf geen reis voor kunt ondernemen. Maar iemand die een beetje sneupt (zoals de Friezen dat zeggen) vindt er van alles; van kerk- en bidstoelen voor veertig euro tot een klassiek koperen inzamelbakje voor 49 euro. En voorgangers kunnen er stola’s vinden in de kleuren van het kerkelijk jaar: groen, rood, paars en wit. Ze beginnen in alle eenvoud bij 15 euro en met meer stikwerk loopt het op tot 50 euro.

Veel Nederlanders zijn gewend aan marktplaats. Het van huisuit Emmeloorder bedrijf biedt bij religie allereerst diverse boeken, maar ook voor beeldjes, wijwaterbakjes, crucifixen en wat men zich verder maar kan bedenken is er in de regel wel een hit te verwachten.