Dominee stopt als aannemer

Op de eigen website van het bouwbedrijf Nijhuis Bouw B.V. wordt het met een zekere nuchterheid aangekondigd. ‘Tijd voor verandering’ staat er boven een bericht waarin de twee broers aankondigen ruimte te maken voor een volgende generatie. Maar wie beter leest, proeft de rouw.

‘Persoonlijk vonden wij het een moeilijke beslissing’, schrijven de broers, en ‘wij hebben dit besluit ‘met het hoofd genomen’. De nieuwe statutair directeur is de heer Robbert Wittmaekers, op dit moment voorzitter van de statutaire directie van Vialis. Hij beschikt over voldoende DNA van Nijhuis Bouw om het familiebedrijf over te nemen, zegt de huidige directie.

Er is voor de Protestantse Kerk voldoende reden melding te maken van bovenstaand bericht. Want de ene broer, Rob Nijhuis geniet meer dan gemiddelde bekendheid in de kerk, omdat hij in 2017 werd geïntroduceerd als predikant in de protestantse gemeente te Markelo. Onder de titel ‘Aannemer op de kansel’ schreef TC Tubantia daarover. De toen 51-jarige aannemer vertelde over zijn uitzonderlijke combinatie van werk.

‘In het bedrijfsleven moet je resultaatgericht denken en bezig zijn’, zei Rob Nijhuis, ‘(….) maar wanneer je als predikant over de drempel stapt in een huis met problemen, valt alles weg. Dan praat je van hart tot hart. Je kunt het werk alleen goed doen als je heel oprecht en geïnteresseerd bent in wat de ander beweegt en bezighoudt. Mensen voelen direct als je voor de vorm vraagt hoe het met ze gaat. Ik zeg niet hoe het zit, ik reik gedachten aan’.

Rob werd in 1993 na zijn studie economie mede-directeur-eigenaar van het bouwbedrijf, dat hij samen met zijn oudste broer runt tot 1 september a.s. Hij studeerde kort voor zijn verbintenis met Markelo af als theoloog en predikant aan de PTHU te Amsterdam.