Flevolands Statenlid is oud-dominee

Het Flevolandse Statenlid Cornelis van den Berg vertrekt bij het Forum voor Democratie. De oud-dominee en voormalig kerkhistoricus aan de Vrije Universiteit gaat mee met een nieuwe partij in oprichting rond Henk Otten. Otten werd geroyeerd na beschuldiging van fraude. Volgens Van den Berg ging dat ‘zonder bewijsvoering, zonder wederhoor en zonder aangifte te doen’. Eerder kondigden senatoren als Jeroen de Vries en Dorien Rookmaker aan een zelfde stap te maken.

Cornelis is geboren in 1945. Hij was gereformeerd predikant in Lexmond en Ameide, in Diemen/Watergraaf/ Bijlmer en in Watergraafsmeer. Hij zegde in 2017 zijn lidmaatschap op van de PKN. De druppel die de emmer deed overlopen was de onbevangen houding van de Protestantse Kerk en eerder de Raad van Kerken naar de islam. Hij vond dat deze religie te veel als een godsdienst werd neergezet die uit is op vrede.

Van den Berg promoveerde op 23 april 2019 aan de Theologische Universiteit van Apeldoorn op het onderwerp: ‘Eine Biografie und eine vollständige Edition der ‘Acten des sunderlichen Sindums die Oberkeit belangend (1533). Promotores waren H.J. Selderhuis en Th.G. Wilhelmi.

Het Forum voor Democratie heeft in de Flevolandse Staten acht leden. Fractievoorzitter is Gert-Jan Ransijn. Cornelis van den Berg was net als de andere leden statenlid sinds 17 april 2019. In totaal zijn er 42 Statenleden.

Foto: Staten van Flevoland (internet)