Graphic Novel Bijbel

De eerste Bijbel als graphic novel. Zo noemt de uitgever een getekende bijbelversie die in de protestantse kerk van Kuinre ten doop wordt gehouden op 26 januari. De schrijfster / tekenaar / kunstenares die de uitgave heeft gemaakt, woont daar ook: Willeke Brouwer.

Auteur, illustrator en cartoonist Willeke Brouwer uit Kuinre vertelt in haar schrijf- en tekenstijl 50 verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament, dicht bij de oorspronkelijke tekst. In de tekeningen is veel geschiedkundige informatie verwerkt, zodat kinderen de tijd leren kennen waarin de verhalen zich afspelen. Ook worden veel termen uitgelegd, die bijvoorbeeld niet zo bekend zijn bij kinderen die de bijbel voor het eerst lezen.

Willeke Brouwer zegt over de uitgave: ‘In kinderbijbels worden de bijbelverhalen wat afgezwakt verteld, zodat kinderen het niet al te spannend vinden. De boodschap is vaak het belangrijkst: als je God volgt, komt alles goed. Wat als je wél de spanning, de strijd en de twijfels laat zien? En de hitte van de woestijn? De koude nachten in de tenten? Hoe wist Abraham dat God tot hem sprak? Wat doe je als er een engel voor je neus staat? Welke route liepen Jozef en Maria naar Bethlehem? Hoe gevaarlijk was het als je zei dat je Jezus volgde? Met die vragen in mijn achterhoofd ben ik gaan schrijven en tekenen, uit diep respect voor de Bijbel. Het werd een boeiende tocht’.

Willeke Brouwer is auteur, illustrator en cartoonist. Na de kunstacademie in Kampen was ze jarenlang illustrator en schrijver. Sinds 15 jaar maakt ze dagelijks een cartoon voor de voorpagina van het Nederlands Dagblad. Op 26 januari staat een feestelijke presentatie gepland in de kerk van de protestantse gemeente Kuinre (Henric de Cranestraat 41), in de middag van 14.00 – 16.00 uur. Omdat het dan Maand van de Bijbel is, zal de presentatie aansluiten bij het thema van de Maand: met muziek van Merijn Wouda, Marco ‘t Hart en Elly Zuiderveld. Mensen die de gratis presentatie willen bijwonen moeten zich vooraf melden per mail naar info@willekebrouwer.nl.