Vloggers die blijven

Zullen de online-presentaties blijven, ook als de coronadreiging terugloopt? Wie online zoekt op ‘vlog’ in combinatie met ‘protestants’ of ‘dominee’ of ‘kerk’ vindt een paar voorbeelden van vlogs met een duidelijke bezieling en naar het zich laat aanzien een duurzaam karakter.

Ds. Lex Boot van Open Hof in Kampen is tijdens de lockdown verkast als predikant van Zeewolde naar de Hanzestad. Hij pakte het vloggen op als een manier om kennis te maken met de nieuwe omgeving en als manier om de gemeenteleden verder aan hem gewend te laten raken. Hij nam de mensen mee met een tweewekelijks vlog langs kunstwerken en plaatsen langs de IJssel. Hij heeft de eerste serie ‘vlogs van hoop’ kort voor de vakantie afgesloten en aangekondigd verder te gaan met ‘Zomerhofgesprekken’, korte, pittige gesprekken vanuit de kerk; om na de zomer de vlogs wandelend en kuierend door Kampen weer op te pakken.

Lex Boot is een voorbeeld van een predikant die niet zozeer de preek samenvat of een inleiding op een bijbelgedeelte geeft, maar de communicatie met een vlog een eigen inhoud en toon geeft, zonder dat er uitvoerig gemanipuleerd wordt met beeld of geluid (voor een voorbeeld van een vlog: klik hier). 

Er zijn meer predikanten die zich voorzichtig op het pad van de vlogs hebben begeven in de classis. Wie even zoekt, vindt vlogs van ds. Harry Hübbers uit Almere-Stad die onder meer de toonzetting van het kerkelijk jaar verduidelijkt. Ds. Klaas de Lange loopt door Lelystad en neemt de mensen mee naar zijn kerk. Ds. Wim van der Wel uit Hardenberg verzorgde enkele vlogs. Kijk je buiten de classis dan vind je natuurlijk nog veel meer plaatsen waar dominees een vlog opstarten.

Mensen actief in het jeugdwerk ervaren weinig drempels om het medium van vlog of kort filmpje in te zetten. Het jeugdwerk van de gereformeerde kerk op Urk heeft tientallen filmpjes gemaakt, soms een impressie van een activiteit, soms een toeleiding naar een speciale themadienst. De jeugdwerker Bart van ‘t Ende uit Genemuiden maakte een vlog om de catechese op te vangen. En de jeugdwerker Jesse Buitenhuis, van de gereformeerde kerk uit Nijkerk, haalde met zijn vlogs de Stentor en KRO/NCRV. ‘Ik vind het leuk om beelden voor de kerk te creëren’, lichtte hij zijn beeldopnames toe.

Foto: Ds. Lex Boot tijdens één van zijn vlogs