Foto: interieur kerk te Blokzijl (associatieve foto vanuit archief)

Verdere samenwerking SBKG en Monumentenwacht


Stichting Behoud Kerkelijke Gebouwen Midden- en Oost-Nederland (SBKG) en Monumentenwacht Overijssel en Flevoland hebben afgesproken dat inspectierapporten van Monumentenwacht ook beschikbaar komen voor het bouwbureau van de SBKG Mon. Voorwaarde is wel dat de opdrachtgever daarmee instemt. Dat meldt het SBKG in een recente nieuwsbrief.

Dankzij deze procedure kan het SBKG de staat van onderhoud beoordelen en daarover indien gewenst met het betreffende kerkbestuur spreken. Bij monumentale gebouwen is dat van belang voor onder meer de aanvragen van subsidie.

Het SBKG heeft de afspraken gemaakt tijdens een ontmoeting van de twee besturen in Dalfsen. De ontmoeting vond plaats op het kantoor van Monumentenwacht in Dalfsen. Vergelijkbare afspraken heeft SBKG gemaakt met de Monumentenwachten van Gelderland en Utrecht. Het secretariaat van het SBKG voor deze regio is te vinden in Rijssen.

In dezelfde nieuwsbrief informeert het SBKG de achterban over de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten. Deze subsidieregeling van de Rijksoverheid richt zich op onderhoud en klein herstel waarmee verval van rijksmonumenten kan worden voorkomen.