Verduurzaming belangrijk voor provinciaal bestuur

Verduurzaming is één van de thema’s die met de energieschaarste alleen maar indringender op de agenda is gekomen. Zowel de burgerlijke overheid als de kerkelijke autoriteiten hebben daarmee te maken. De provinciale overheid kent op dat gebied subsidies die mogelijk zinvol zijn voor kerken. Dat kwam naar voren tijdens het gesprek van de commissaris van de koning Andries Heidema, de chef kabinet Eiko Smid en de delegatie vanuit de Protestantse Kerk in de provincie: Wilbert Dekker (preses) en Klaas van der Kamp (classispredikant) op vrijdag 20 januari 2023.

De gesprekspartners namen met elkaar diverse actuele thema’s door. De knellende situaties voor agrariërs in de provincie, was één zo’n onderwerp. Het overleg maakte nog eens duidelijk hoe verschillende vraagstukken met elkaar zijn verknoopt. Je kunt niet over de vragen van de agrarische sector spreken, zonder dat het al gauw over stikstof gaat en over methaan, en over Europees beleid en over waterhuishouding en over consumentenbelangen en over de rol van banken en industrieën. In het gesprek kwam de samenhang van beleidselementen naar voren.

Verkiezingen

De verkiezingen voor provinciale staten die op 15 maart 2023 plaatsvinden, geven een andere vertegenwoordiging in het provinciehuis. De vragen van duurzaamheid, landbouw en leefwijze zullen onverkort op de agenda blijven staan, zo is de verwachting. De samenstelling van het college van gedeputeerden zal wisselen en het is afwachten voor iedereen welke partijen daaraan een bijdrage zullen leveren.

In het gesprek ging het over de mogelijkheid om als kerken zichtbaar te zijn bij de formatie en vertrouwd te geraken met nieuwe gedeputeerden. Zaken als ‘vitaliteit van de dorpskernen’ en ‘zorg voor cultureel erfgoed’ raken zowel aan de agenda van de gedeputeerde als van de kerk.

De kerkelijke zichtbaarheid speelt niet alleen op provinciaal niveau, maar ook in de verschillende burgerlijke gemeenten. Diverse inhoudelijke thema’s zijn in de achterliggende jaren van rijksoverheid overgeheveld naar gemeentelijke overheid; van jeugdzorg tot armoedebeleid. Kerken kunnen plaatselijk actief contact zoeken met de burgerlijke overheid, werd gezegd in het gesprek, en dat advies raakt zeker ook die plaatsen waar recent een nieuwe burgemeester is geïnstalleerd. Bij projecten zoals ‘De Thuisgevers’ is de relatie kerk en overheid van belang. En bij de verwerking van de resultaten van de binnenkort te verwachten armoedebarometer van de kerk is opnieuw diezelfde relatie van belang.

Slavernijverleden

De landelijke overheid heeft in december gewezen op het beladen slavernijverleden van Nederland. Als laatste land heeft Nederland in 1863 de handel in slaven verboden; de feitelijke slavernij bleef nog tot 1873 gehandhaafd. De IJsselacademie onderzoekt de sporen van slavernij in de oostelijke regio. De overheid zal vervolgens de resultaten van dat onderzoek in eigen kring tegen het licht houden. De vertegenwoordigers van de kerk hebben aangegeven bereid te zijn daarbij een reflectieve en verbindende rol te spelen, mocht dat gewenst zijn.

De Protestantse Kerk organiseert op vrijdag 16 juni een pastoresmiddag onder het thema ‘Goed volk buiten’. Andries Heidema heeft in het gesprek met de kerk toegezegd een inleiding te zullen houden voor de pastores over de ervaringen als overheid met de kerk, c.q. de verwachtingen die over en weer een rol kunnen spelen.

De delegatie overhandigde de commissaris een exemplaar van de uitgave met een overzicht van 91 jaar ontwikkelingen in kerken. De Vereniging Kerkbeheer Overijssel-Flevoland heeft het boek recent uitgebracht. Het is ook voor mensen in Overijssel te bestellen bij de classicale vereniging VKB.  

Voor meer informatie over steun bij het verduurzamen van gebouwen: klik hier. 

Foto: Ds. Wilbert Dekker overhandigt commissaris van de koning een exemplaar van het boek over de kerkgebouwen in de regio.