Foto: Bart van 't Ende in het schap van tijdschriften bij de theologische bibliotheek

De I-generatie: i-Phone, i-k en i-nternet


Vrolijk lacht hij je tegemoet vanuit het tijdschriftenrek van de bibliotheek. De theologische universiteit heeft de boeken nog steeds in Kampen. Je kan er in- en uitlopen om de collecte te bekijken. Bij de tijdschriften liggen de jongste uitgaven. Daaronder is het blad Generator van de HGJB, hervormde jeugdbond verwant aan de gereformeerde bond.

In de jongste uitgave staat een artikel over ‘de waarde van een professionele jeugdwerker’. Verschillende gemeenten hebben een betaalde jeugdwerker aangesteld. Drie van hen komen aan het woord over hun werk. Onder hen is Bart van ’t Ende uit Kampen. Hij werkt als jeugdwerker in de protestantse gemeente te Kampen en als kerkelijk werker op het Kampereiland.

Zijn liefde voor het jeugdwerk is ontstaan doordat een ouder een kaartje stuurde met de tekst: ‘Jij hebt hen een stem gegeven die zelf geen stem hebben’. Zo typeert Bart sindsdien het werk onder jongeren. Jeugdwerk krijgt niet altijd de aandacht die het eigenlijk wel zou moeten krijgen. Hij zorgt voor vorming, voor jeugdpastoraat en soms crisispastoraat.

Op de vraag wat hij als uitdaging ziet in het jeugdwerk, antwoordt hij dat dit de I-Generatie is, waarbij de I staat voor ‘iPhone’, het ‘ik’ en het ‘internet’. Het is belangrijk als jeugdwerker ook een goed contact te onderhouden met de kerkenraad. Dan houden alle ambtsdragers zicht op wat er in het jeugdwerk gebeurt.