Levensbeschouwing relevant in beeld en op de radio bij Omroep Flevoland

Af en toe klinkt de verzuchting bij kerken: ‘We vinden het lastig om in de media te komen’. Die verzuchting zegt misschien wel meer over de kerken zelf dan over de media. In ieder geval heeft Omroep Flevoland een lage drempel voor kerken in de provincie om informatie door te geven. Voornaamste voorwaarde is wellicht dat mensen antenne hebben voor de nieuwswaardige kant van een bericht of ontwikkeling.

Uit het jaarverslag over het achterliggende jaar van Omroep Flevoland blijkt dat instellingen met een levensbeschouwelijke achtergrond regelmatig de nieuwskolommen haalden. Klaas van der Kamp, afgevaardigde namens levensbeschouwing in de mediaraad van de Omroep schrijft daarover in het jaarverslag:

‘Wat betreft levensbeschouwing Omroep Flevoland geeft een reëel beeld van wat er in kerken en religieuze groepen speelt. Zodra er bijvoorbeeld een hulpgoederenactie is of een bijzondere activiteit zoals ‘het serveren van bijzondere maaltijden’ weten de organisatoren de omroep goed te vinden, de medewerkers van Omroep Flevoland taxeren het op impact en geven het vaak door aan kijkers, lezers en luisteraars.

De coronacrisis was in zijn nadagen en je zag het georganiseerd kerkelijk leven opbloeien. Omroep Flevoland bracht indrukken van de hoogtijdagen bij de christenen (kerst en Pasen), de moslims (ramadan en iftar) en het diwali-feest van de hindoes. Het ontbranden van de oorlog in Oekraïne in februari vertaalde zich onder meer naar aandacht voor de orthodoxe paasviering voor Oekraïense vluchtelingen (Lelystad) en de opvang van vluchtelingen, onder meer in een kerk te Marknesse. Naast kerksluiting (rooms-katholieke kerk te Nagele) was er aandacht voor de feestelijke opening van een nieuwe kerk (Bonifatiuskerk te Almere)’.

Voor het complete jaarverslag 2022: klik hier.