AFGELAST

Onderstaande bijeenkomst is door de organisatie afgeblazen. 

‘Zingt Jubilate’ met teksten van Willem Barnard

 

De PKN belegt dit jaar in het land twee zangavonden met liederen van Barnard. Naast Wijk bij Duurstede (22 maart) is er zo’n zangavond in de Grote Kerk in Zwolle (21 april). De Michaëlscantorij o.l.v. Toon Hagen verleent medewerking aan de zangavond. De liederen worden ingeleid en toegelicht door een van de eindredacteuren van ‘In wind en vuur’, een recent verschenen bundel over Willem Barnard: ds. Klaas Touwen.


In de liedboeken van de kerk – Liedboek voor de kerken (1973), Liedboek, Zingen en bidden in huis en kerk (2013) - staan vele liederen van Willem Barnard (1920-2010). Je kunt denken aan teksten als: ‘Alles wat over ons geschreven is’, ‘Zingt jubilate voor de Heer’, ‘Kondigt het jubelend aan’ om een paar liederen te noemen. De bron van veel inspiratie en van het dichterschap bij Willem Barnard (die we ook kennen onder zijn pseudoniem als Guillaume van der Graft) is gelegd in de periode dat hij in Hardenberg/Heemse (1946-1950) predikant was.

Vorig jaar verscheen bij uitgeverij Skandalon de monumentale uitgave (drie banden!) van al zijn liederen, verzameld en toegelicht onder de titel 'In wind en vuur'. Willem Barnard hield van het (klassiek liturgisch) kerkelijk jaar en schreef zijn liederen telkens voor de specifiek omschreven zondagen in die verschillende tijden.

Met name in de Veertigdagentijd en de Paastijd komt het profiel van die zondagen scherp naar voren. Tijdens de zangavond in Zwolle komt het Paasaccent extra naar voren. Barnard schreef voor de Paastijd, die vijftig dagen duurt, liederen die voor de brede oecumene belangrijk zijn geworden zoals ‘De toekomst van de Heer is daar’ en (vertaald) tot in Duitsland worden gezongen: ‘Singt Gott dem neuen Lobgesang’. Hij schreef veel en veel meer dan in onze liedboeken werd opgenomen.

Het programma:

17.00 uur Vesper liturg ds.Nelleke Eijgenraam m.m.v. de cantorij.

17.45 uur pauze – bar geopend (koffie, thee…)

18.30-19.30 uur – zangavond (tickets nodig) 

19.30-20.00 uur – uitloop