Foto: de uitgevouwen folder met de bezinningswandeling

Hardenberg slaat deze maand palen in grond voor bezinningswandeling


Deze maand gaan de palen in de grond van de bezinningswandeling in Hardenberg. Daarop staan de QR-codes waarop je bezinningsthema’s krijgt aangereikt en liedjes. Komende maand, in mei, zal de wandelroute officieel worden geopend. Dat vertelde Jan Heuving, één van de drie initiatief nemende families bij de werkgemeenschap Hardenberg op 3 april 2024.

Er gaan drie families schuil achter het initiatief in Hardenberg. Naast Jan Heuving is dat Jan Kosters en Bertus Veuring. Zij en hun partners hebben het idee uitgewerkt van een route van zeven kilometer door Hardenberg heen, waar je op diverse plaatsen borden tegenkomt met aansprekende quotes van mensen die het verschil maken, zoals Multatuli, Moeder Teresa, Barack Obama en koning Salomo. De quotes sluiten aan bij de grote thema’s van het leven: verlangen, barmhartigheid, hoop. Wie als bezoeker de QR-code scant leest een korte toelichting en kan luisteren naar een daarbij passend lied.

Jan Heuving gaf de predikanten een paar voorbeelden van zo’n uitwerking. Hij noemde Philip Bosmans, de Belgische pater, die een boek schreef over de liefde, dat al zestig herdrukken heeft beleefd. ‘Zoals een bloem de zon nodig heeft, zo heeft de mens liefde nodig’, aldus een parafrase van de quote. Wie door scrolt krijgt het lied ‘Make you feel my love’ van Adele en Paul de Leeuw.

Een ander voorbeeld hoort bij het thema ‘vergeving’. Nelson Mandela is daar het gezicht van. ‘Moedige mensen zijn niet bang om in belang van medemensen iemand te vergeven’. Je kan vervolgens de vraag stellen: Heb jij de moed om te vergeven? En: In welke situaties heb je die moed nodig? Daarna volgt er weer een liedje. In dit geval een gezongen tekst van Rob de Nijs: ‘Alles wat ademt’.

Jan Heuving vertelde dat de groep zich onder meer had laten inspireren door een soortgelijke wandeling in Den Ham. Men had aanvankelijk zo’n veertig quotes gevonden en dat later ingedikt tot elf die je daadwerkelijk in de route tegenkomt. De initiatiefnemers hopen met de wandeling een breed publiek te bereiken. ’Na de route staat hopelijk alles weer in het juiste perspectief of heeft u daarin een paar positieve stappen gezet!’, schrijven de initiatiefnemers in een folder.

Voor meer informatie: www.bezinningswandelinghardenberg.nl

De werkgemeenschap kwam voor het eerst sinds lange tijd weer bijeen. De intentie is uitgesproken om twee keer per jaar als werkgemeenschap en één keer per jaar als ring elkaar te ontmoeten. Een nadere uitwerking daarvan moet nog volgen. Op de foto hieronder de pastores bijeen in Heemse: van links boven om de tafel heen - ds. Pieter Noordmans (Hardenberg), ds. Piet Langbroek (Hardenberg), pastor Ellen Kolthof (Hardenberg), ds. Geertje Broekman-Groenveld (De Krim), pastor Martijn van Breden (Hardenberg), ds. Bart Breunese (Beerzerveld, Mariënberg), ds. Gijsbert Rohaan (Hardenberg, Bruchterveld), ds. Arthur Broekman (Gramsbergen), pastor Bert Broers (Radewijk/Hardenberg) .