Almere vanuit missionaire blik
- een concept - 

Doelstelling: 
Colleges van diaconieën in de gelegenheid te stellen bij te dragen aan missionair werk in eigen land. 

Aanleiding:
Het classicaal college voor de behandeling van beheerszaken (CCBB) heeft uitgesproken zich te willen inzetten om aanwezig diaconaal vermogen op het oude land waar zinvol te laten inzetten voor het project ‘Almere vanuit missionaire blik’.

Wat is er nodig:
Er is geld nodig om het kerkelijk werk in Almere verder uit te bouwen. Het gaat om missionair werk, deels in bestaande wijken met een wijkkerkenraad, deels in nieuwbouwwijken waar geen of amper kerkelijke structuur is gevormd.

Qua budget gaat het om ongeveer de volgende ambities voor de komende 4 jaar:
* Voor pastoraat in Almere-Haven op permanente leest 0,5 fte (structureel circa 50.000 euro; voor 50 procent te vinden in de wijk zelf en 50 procent missionair): 100.000 euro extern
* Voor pastoraat in Almere-Poort op permanente leest 0,5 fte (structureel circa 50.000 euro; voor 25 procent te vinden in de wijk zelf en 75 procent missionair): 150.000 euro extern
* Voor onderdak en pionierswerk 0,2 fte in Almere Hout: 180.000 euro extern
* Voor onderdak en pionierswerk 0,2 fte in Almere Pampus: 180.000 euro extern

Het gaat dus voor 4 jaar om circa 610.000 euro.

Als eerste fase wordt er gekeken of er geschakeld kan worden met Almere-Haven en in het verlengde daarvan Almere Hout.

Situatie: 
De situatie voor de kerk in Almere is anders dan de situatie in andere gemeenten. Almere is een stad waar in 1980 nog geen huis stond. En in ruim veertig jaar tijd is het de grootste gemeente geworden van de classis Overijssel-Flevoland. Planologisch is het de snelst groeiende gemeente van Nederland. Waar andere gemeenten in Nederland soms te maken hebben met vinex-locaties waar enkele honderden huizen soms duizenden verrijzen hebben we in Almere te maken met een situatie waarin nu al meer dan 215.000 mensen wonen. En binnen een enkele generatie zullen er tienduizenden mensen bij komen. 

De overheid zorgt in een nieuwbouwwijk nog voor aanvang van de huizenbouw voor enkele infrastructurele faciliteiten. Er zijn wegen. Er is een school. Want als de eerste burgers komen moeten ze met een auto voor hun huis kunnen komen. En als er kinderen zijn moeten ze vanaf dag 1 naar een school toe kunnen gaan. De kerk kent dergelijke faciliteiten niet. Het impliceert dat er eerst een behoorlijke gemeenschap moet zijn die uit eigen middelen voldoende op het kleed legt om verder te werken aan een kerkelijke infrastructuur die geld kost. En je komt al gauw bij kosten op het moment dat je een voorganger zou willen hebben, of een vrijgestelde missionaire werker of samenkomsten wilt beleggen anders dan in de buitenlucht. Maar er is geen potje dat daarin voorziet. Simpelweg, omdat de situatie in Almere anders is dan de situatie in andere gemeenten waar men nieuwbouw pleegt. Meestal kan men bij nieuwbouw aansluiten bij aanwezige infrastructuur in dezelfde gemeente, van waaruit men de mogelijkheden uitbouwt. Zo werkt dat in Almere niet. 

In de twintigste eeuw hebben de kerken gewerkt met een zogenaamde Zuiderzeefonds. Dat fonds beheerde financiële middelen waaruit nieuwe poldergemeenten konden putten op het moment dat er door nieuwbouw nieuwe gemeenschappen ontstonden. In de jaren tachtig is dat fonds opgeheven, waarbij er geen rekening mee is gehouden dat de hele opbouw van Almere, nota bene de grootste woonkern in het nieuwe land, nog moest plaatsvinden. Daardoor is er een problematische situatie ontstaan, waardoor er geen middelen zijn voor kerkelijk werk in de snelst groeiende gemeenschap van Nederland. 

Wat we willen: 
We willen colleges van diaconieën motiveren om geld beschikbaar te stellen voor het kerkelijke, missionaire werk in Almere. Dat kan vanuit verschillende constructies. Het kan gaan om giften, het kan gaan om renteloze leningen en het kan gaan om aandelen.

Het verschil is niet zo groot overigens. Bij een gift maakt men een bedrag over en laat men het aan de kerkenraad in Almere over hoe men het bedrag besteedt. Bij een renteloze lening geeft men een substantieel bedrag voor een gebouw of een formatieplek, waarbij het bedrag wordt teruggestort op het moment dat de nieuwe gemeente in staat is zo'n afbetaling te doen. Bij een aandeel stelt men een bedrag ter beschikking onder de conditie dat men gedurende een bepaalde periode geïnformeerd wordt over de voortgang van het kerkelijke werk ter plaatse. De informatie kan dan dienen als bron van verbondenheid tussen de eigen gemeente en de kerkelijke ontwikkelingen in Almere. Afhankelijk van de hoogte van het bedrag kan het gaan om terugkoppeling op hoofdlijnen of een meer persoonlijke terugkoppeling, zodat de aandeelhouder zich kan laten meenemen in de seculiere ervaringen in het nieuwe land. Er kunnen persoonlijke contacten zijn en uitwisselingen. 

Cijfermatige gegevens:
Almere heeft op dit moment 215.000 inwoners. De verschillende stadsdelen liggen geografisch ver uit elkaar. Je realiseert je dat als je met de trein van Lelystad naar Amsterdam gaat; er zijn liefst zes stops: Almere Oostvaarders, Almere Buiten, Almere Park, Almere Centraal, Almere Muziekwijk, Almere Poort.

Qua bevolkingscijfers is er het volgende beeld:  
Almere Stad: 110.586 inwoners (Kerkelijk zelfstandige geografische wijk met 1,0 fte)
Almere Buiten: 58.208 inwoners (Kerkelijk zelfstandige geografische wijk met 1,0 fte)
Almere Haven: 24.294 (Kerkelijk zelfstandige geografische wijk met 0,5 fte tijdelijk)
Almere Poort 21.405 (Hierover gaat de vraag, op dit moment missionaire wijk, geen ondersteuning)
Almere Hout: 10.717 inwoners (op papier gekoppeld aan Almere Haven, in feite braakliggend)
Almere Pampus: moet nog invulling krijgen en daarna kan een meer definitief getal worden genoemd  (in deze casus gekoppeld aan Almere Poort, optie is 25.000 woningen, zeg circa 35.000 inwoners)

Status:
Deze  notitie zal nog op verschillende plaatsen besproken worden. Dus er volgt nog een bijstelling en aanvulling. De basis blijft: een oproep aan diaconieën om uit missionaire motieven de mensen in Almere te helpen met de opbouw van een (missionaire) gemeente.