Foto: Aanzicht vanaf de torenhaan van de Mariakerk over Vollenhove, in beeld gebracht op de website door Nick van Dokkumburg

Mariakerk Vollenhove 6 eeuwen oud


De Mariakerk in Vollenhove heeft het 600 jarig bestaan gevierd. In een feestelijke dienst op 14 mei 2023 is dat gevierd.


Foto: een tijdslint door de tijd van 1423 tot 2023


In de dienst werd de tijdlijn van 1423 tot 2023 letterlijk ontrold. Eén van de kinderen drukte de verwondering uit over het begin in 1423: ‘Dus onze kerk stond er al toen Amerika nog niet was ontdekt’. De kerk was al twee generaties oud toen kasteel Toutenburg werd gebouwd (1500).

Foto: de veertiende generatie dopelingen in de Mariakerk

Historici uit de gemeente hebben nageplozen welke families sinds jaar en dag in de kerk zijn gedoopt. Het onderzoek wees uit dat de familie Wouters al veertien generaties in de Mariakerk is gedoopt; met een foto van de jongste telg Thomas Winters werd de historische lijn bekrachtigd.

Foto: koormuziek tijdens de feestelijke viering

De historische gang kwam verder tot uitdrukking in de liturgie. Men begon als het ware in de Middeleeuwen met teksten in het Latijn:
Qui diceris Paraclitus,
altissimi donum Dei,
fons virus, ignis, caritas,
et spiritalis unctio.

Foto: ds. Douwe Wijmenga tijdens de dienst 

Ook de predikant ds. Douwe Wijmenga sprak een gebed in het Latijn uit, ter plekke vertaald in het Nederlands.

De liturgische gang met liederen eindigde met liederen uit deze tijd, zoals het lied uit Opwekking: U roept ons samen als kerk van de Heer, Verbonden met U en elkaar’.

Foto: fragment van de stichtingsbrief uit 1423