Filmdocument Jaap van Slageren

Een persoonlijk document en een tijdsdocument. Zo kan je de film noemen met een interview waarin dr. Jaap van Slageren uit Zwolle vertelt over zijn zendingswerk in Kameroen. Hij heeft veertien jaar gewerkt in het Afrikaanse land. Hylkje Steensma interviewt hem daarover en Henk ten Napel heeft het op video vastgelegd. De film past bij de inspanningen die gepleegd worden om het zendingserfgoed te archiveren. 

Jaap vertelt hoe zijn leermeester Hoekendijk hem inspireerde. ‘Hij liet me vergezichten zien, dat boeide me. Ik wilde mijn horizon verbreden’. Jaap van Slageren vertelt vervolgens over zijn achtergrond, het werk in Kameroen, de motivatie en hoe hij terugkijkend zijn ervaringen interpreteert.

Aan het einde van de opname, die een half uur duurt, komen er enkele titels in beeld, die Jaap van Slageren heeft gepubliceerd. Natuurlijk daarbij werk over Kameroen. Hij schrijft in het Frans, omdat het Frans de lingua franca is in het Afrikaanse land. Titels zijn onder meer: Les Chrétiens de sant Thomas en Histoire du christianisme du Cameroun. Hij heeft recent ook geschreven over de orthodoxe kerken in Nederland. De titel ‘Wijzen uit het Oosten uit zo verre land’ gaat daarover.

Wil je de film zien? Klik hier