Foto: bezoekers van de ontmoeting in Hoogeveen (archieffoto september)

Databank met beroepbare predikanten en beschikbare kerkelijke werkers


Tenminste honderd predikanten in de Protestantse Kerk hebben aangegeven als beroepbaar te boek te willen staan. Dat vertelden medewerkers van het mobiliteitsbureau in Utrecht bij een evaluatie van de toerustingsmiddag die het bureau met de drie noordelijke classes heeft georganiseerd in Hoogeveen.

Er is binnen de Protestantse Kerk een zogenaamd extranet. Dat werkt al geruime tijd niet. Daarom vragen de bemiddelaars van het mobiliteitsbureau aan predikanten om te reageren via de website: https://protestantsekerk.nl//beroepingswerk/beroepingswerk-predikant/ Ze kunnen aangeven of ze wel of niet beroepbaar willen zijn. Inmiddels hebben 350 predikanten een reactie gegeven; van hen willen er 250 geen beroep in overweging nemen en 100 mensen geven aan een eventuele vraag serieus te willen bekijken. Het mobiliteitsbureau roept alle predikanten en kerkelijke werkers op hun beschikbaarheid kenbaar te maken; het gaat dan om meer dan tweeduizend mensen (1500 predikanten en 650 kerkelijke werkers). 

Mensen als ds. Klaas Dijkstra en ds. Giel Schormans hebben de gegevens van pastores nodig om gemeenten die vacant zijn van advies te dienen. Iedere gemeente die een predikantsvacature wil opvullen is verplicht voorafgaand aan een beroepingsprocedure zo’n lijst op te vragen. De bijeenkomst in Hoogeveen wees uit hoe lastig het is als er dan diverse namen op de lijst staan van mensen die bij voorbaat al weten dat ze niet willen verkassen.

De evaluatie van Hoogeveen bracht verder naar voren dat kerkenraden behoefte hebben aan een jaarboek met actuele gegevens van predikanten en kerkelijke werkers. Ze kunnen dan eenvoudigweg zelf de namen bekijken. Een dergelijk jaarboek (of digitale databank) zou ook kunnen helpen om variatie in de gastvoorgangers te houden. De verwachting is dat er op termijn wel zoiets als een overzicht komt, maar op dit moment is niet duidelijk wanneer dat zal zijn en in welke vorm.

Voor een impressie van de ontmoeting in Hoogeveen, klik hier.