Werkers Overijssel-Flevoland hebben gezamenlijke kerstlunch

Mag het iets minder formeel in de kerk? En kunnen we er samen voor zorgen dat de kerk in het publiek meer zichtbaar is? Twee geluiden die tijdens een eindejaarslunch in Rouveen op 15 december konden worden gehoord. Het was voor het eerst sinds de oprichting van de nieuwe classis ter grootte van twee burgerlijke provincies Overijssel en Flevoland dat de werkers in de wijngaard elkaar rechtstreeks spraken. Ze kwamen bijeen vanuit colleges, betaalde gemeenteopbouwers, mensen op de loonlijst van de dienstenorganisatie. En ze hebben allen dit met elkaar gemeen dat ze actief zijn in dezelfde regio Overijssel-Flevoland, het gebied voorbij IJmeer en IJssel. 

Ze waren allen persoonlijk uitgenodigd: 
* Henk van Bergeijk, secretaris classicaal college voor opzicht; 
* Jan Boer, gemeente-adviseur van Kerkvitaal; 
* Johan van Holten, interim-predikant; 
* Henk Janssen, voorzitter van het classicaal college voor de behandeling van beheerszaken; 
* Klaas van der Kamp, classispredikant; 
* Betsy Nobel, dorpskerkambassadeur; 
* Margriet Prins; moderamenlid van het classicaal college voor visitatie; 
* Hans van Solkema, interimpredikant; 
* Jenneke Span, gemeenteadviseur; 
* Theo Trox, adviseur beheerszaken; 
* Anneke van der Velde, adviseur dienstverlening; 
* Jaantje Vink, contactpersoon KerkinActie in Flevoland; 
* Bernhard Vosselman, gemeenteadviseur; 
* Jan Gerrit Zomer, lid van het classicaal college voor bezwaren en geschillen. 

De bijeenkomst bracht verschillende kerkelijke groepen bij elkaar. Enerzijds waren er vertegenwoordigers van de vier colleges, die met een juridische invalshoek een zekere zelfstandigheid hebben ten opzichte van onder meer het bestuur. Daarnaast waren er de interim-predikanten die in de gemeenten knopen ontwarren en die betaald worden vanuit de landelijke kerk. Dan zijn er de beleidsmedewerkers voor beheer, diaconaat en integrale dienstverlening. Als gezicht van het breed moderamen bracht de classispredikant ze eenmalig bij elkaar om ervaringen uit te wisselen. 

Het leverde geanonimeerde gesprekken op tijdens een zorgvuldig samengestelde broodmaaltijd. Gemeenteopbouwers lieten merken hoe lastig het is altijd binnen de lijntjes van de kerkorde te moeten kleuren. Zij gaven tegelijk aan dat er voldoende aanbod is van opdrachten. De kerk maakt op vele plaatsen een transitie door waarbij hulp van buitenaf nuttig is. De interim-predikanten konden dat beamen. Zij worden juist op die momenten ingezet in de gemeenten. Vanuit een van de colleges werd verteld dat het belangrijk is de vacatures intern weer op te vullen. De woordvoerder constateerde de neiging bij mensen om lang aan het eigen gelijk vast te houden hetwelk juridisering in de kerk in de hand werkt.