Aftrap landelijke kerkennacht in Zwolle

EO-presentatrice Marleen Stelling geeft op vrijdagmiddag 14 juni het startschot voor de landelijke kerkennacht 2019 in de Grote Kerk van Zwolle. Op diverse plaatsen wordt het daaropvolgende weekend rond 21 juni meegedaan aan de kerkennacht.

Voor Marleen Stelling, 28 januari bevallen van een zoon Gabriël Bastiaan, valt de start van de kerkennacht samen met de afsluiting van het project rond de Zwolse Bijbel, waarbij zo’n 2500 Zwollenaren een klein fragment overschrijven van de Bijbel. Ze gebruiken daarvoor de Willibrordvertaling.

Dit grote schrijfproject is één van de vele manieren waarop kerken in Nederland óók kerk zijn. En dat is precies waarom het tijdens de Kerkennacht draait. Er hebben hele groepen aan meegedaan; zo nam een groep uit het naburige Windesheim het grootste deel van het Johannes-evangelie voor zijn rekening.

Terug naar de kerkennacht. Tijdens het weekend van de kerkennacht vraagt de kerngroep kerken om hun kerkgebouwen in dat weekend kortere of langere tijd te openen. Sommige kerken vertalen dat met een opening op een van de genoemde avonden. Andere kerken nemen de gelegenheid te baat en bieden een programma aan of nog beter, een reeks van korte programmapunten. Dat kan variëren van een orgelbespeling tot een videopresentatie van het werk van de diaconie.


Het overkoepelend thema voor 2019 luidt: ‘Is dit óók kerk?’ Dit drukt uit dat deelnemers een kant van de kerk laten zien die misschien niet bij iedereen bekend is. Ieder heeft wel iets wat voor hem of haar heel gewoon is, maar waarvan een buitenstaander onder de indruk is, als het wordt aangereikt. De kerk mag wat dat betreft die schuchterheid achter zich laten en met enige ‘company trots’ haar ‘juweeltjes’ uitdragen.

Haaksbergen

In Overijssel/Flevoland doet onder meer Haaksbergen mee met het evenement. De opening daar vindt plaats om 17.00 uur in de St. Pancratiuskerk. Een schilder met de naam ‘Rembrandt’ opent het evenement. Om 17.45 uur kan men Syrische hapjes gebruiken in de Protestantse Kerk. Om 18.00 uur is er eigentijdse muziek bij de PKN. Om 19.00 uur worden er prijzen uitgereikt aan schilders. Om 20.00 uur vertelt glazenier René Beckmann uit Hengelo over zijn (PKN). Om 21.30 uur zingt het koor Inspiration (RKK) en om 22.30 uur is er een afsluitend avondgebed in de protestantse kerk. Wie wil kan nog even nazitten in de Richtershof.