Foto: Deel van de flyer die iets van de kunst laat zien

Stations of the Cross


Mensen kunnen zich voorbereiden op Pasen door een wandelroute te lopen in Hengelo die de naam heeft gekregen ‘Stations of the Cross’. De tocht voert als een Via Dolorosa door de industriestad Hengelo, langs veertien kunstwerken die doen denken aan de kruiswegstaties over Jezus’ lijden en sterven. Elke stap en elk kunstwerk herinnert eraan hoe kwetsbaar de mens is. Oorlog, onrecht en eenzaamheid zijn van alle tijden. Maar altijd weer zullen er mensen zijn die zich inzetten voor vrede, gerechtigheid en naastenliefde.

Ds. Arent Weever, één van de initiatiefnemers, bericht dat de kunstroute wordt geopend op 17 februari en te volgen is tot en met 30 maart 2024. Arent Weever, de curator, theoloog en mediakunstenaar, is blij met de tentoonstelling in Hengelo. Weever: ‘Het blijft toch zeer bijzonder dat alle 14 organisaties het plan direct omarmen toen ik met hen om tafel (14x) ging zitten. Vol verwondering en respect kijk ik naar alle kunstenaars die het kunstwerk ter beschikking hebben gesteld. Geen enkel gedoe. Sterker nog: ze waarderen dat ze zijn uitgenodigd voor dit project. Voor de helderheid, het zijn kunstenaars die internationaal hun sporen al lang hebben verdiend. Kortom: hier is een blij man aan het woord’.

De internationale tentoonstelling ‘Stations of the Cross’ was eerder te zien in plaatsen als Londen, Washington DC, New York en Toronto. En ook in Nederland in plaatsen als Amsterdam en vorig jaar in Deventer.

Aan de opening op 17 februari werken mee: oud burgemeester van Hengelo Frank Kerkheart, Stef van Breugel, voormalig directeur Museum Hilversum en Rosa Berman, muziektheaterperformer.


Kruiswegtraditie

De oude spirituele traditie van het lopen van de kruisweg ontstond in de vierde eeuw in Jeruzalem en kwam in de middeleeuwen naar het westen. Nu krijgt het een nieuwe vorm langs religieuze en seculiere locaties. Daar bevindt zich telkens een kunstwerk dat een relatie legt tussen het thema van de betreffende halteplaats (ook wel statie genoemd), hedendaags

lijden en kwetsbaarheid van de mens. De werken grijpen terug op universele thema’s die de staties typeren, zoals het kwaad, oorlog en dood en het goede, vrede en leven. 


De deelnemende locaties zijn Thomassonhuis/Archimees, Waterstaatskerk, InteractContour, Oyfo techniekmuseum, de Brandweer Hengelo Centrum, Ayasofya moskee, ROC van Twente - De Gieterij, de Schouwburg, Bibliotheek Hengelo Stad, Museum Hengelo, St. Lambertusbasiliek, kunstsociëteit ‘Lambooijhuis’ en de Joodse begraafplaats Hengelo.

Ze openen hun deuren voor hedendaagse videokunst, foto’s en installaties van Marina Abramović, Sigalit Landau, Güler Ates, Anouk De Clercq & Tom Callemin, Erwin Olaf, Leni Dothan, Yola Monakhov Stockton, Peter Bogers, Arent Weevers, Masha Trebukova, Jon Henry en Fré Cohen. Ook is het Herdenkingsmonument bij het stadhuis van Pieter de Monchy en een documentaire van Human Right Watch in de route opgenomen.


Bezoeken


‘Stations of the Cross’ is te bezoeken van zaterdag 17 februari t/m 30 maart 2024 op vrijdag- en zaterdagmiddag van 12:00 uur tot 16:00 uur. Op vrijdag kan het iets aangepast zijn i.v.m. de gebedsbijeenkomsten in de moskee en Waterstaatskerk. Op zaterdag is i.v.m. de sabbat de joodse de begraafplaats dicht. Tijdens de reguliere openingstijden van de locaties zijn de meeste kunstwerken ook te bewonderen en/of via het venster van het gebouw.


Meer informatie: https://faces-isee-faces.nl/, https://www.facebook.com/artstationsofthecross of via e-mailadres info@faces-isee-faces.nl