Presentatie van verzameld werk ds. Klaas Exalto in Hasselt

De hervormde gemeente Hasselt is wijlen oud-predikant Klaas Exalto nog niet vergeten. De dominee die van 1972 tot 1978 voorganger was in de stad aan het Zwarte Water heeft nadien al weer zes opvolgers gehad (Mulder, Schaap, Van Herk, Maas, Westerhout en straks Wijnberger) maar toch is de plaats uitgekozen als plek waar verzameld werk van hem dinsdag 11 juni wordt gepresenteerd.

De Grote of St. Stephanuskerk is het decor van de presentatie, de plek waar ds. Klaas Exalto als herder en leraar voorging. De bundel heeft de titel gekregen ‘Dienaar van het Evangelie. Verzameld werk van drs. Klaas Exalto. Dik Exalto, de zoon van ds. Klaas Exalto, verzorgde een biografische schets. Dr. Wim Verboom schreef een theologische inleiding. De redactie van de bundel is door vier theologen verzorgd: dr. Verboom, ds. Baas, ds. Guijt en ds. Van Vuuren.  Tijdens de boekpresentatie belichten de redactieleden verschillende aspecten van Exalto’s denken. Ds. Henk Westerhout, die tot voor kort als gemeentepredikant in Hasselt werkte, geeft leiding aan de bijeenkomst.

Ds. Klaas Exalto, zo meldt de Waarheidsvriend, was in de tweede helft van de twintigste eeuw ‘een spraakmakend theoloog’ in de Nederlandse Hervormde Kerk. ‘Hij had grote kennis van en liefde voor de Reformatie. In de Reformatie werd immers het Woord herontdekt’.

Wijlen ir. Jan van der Graaf heeft verschillende reizen gemaakt met ds. Exalto. In een bundel die eerder aan ds. Exalto werd aangeboden schreef hij een ten geleide, waarin hij ervaringen opdiept aan deze reizen. ‘Tijdens zulke reizen bleek welke grote kennis ván en liefde vóór de Reformatie ds. Exalto heeft. Op Lutherplaatsen kon men als het ware voelen, dat zijn hart sneller ging kloppen. En waar Calvijn had gearbeid kon Exalto met overgave en hartstocht spreken over deze kerkvader’.

Eens bezochten ze het auditorium van Calvijn in Geneve. Het was de plek waar Calvijn studenten in de theologie les gaf. Eén van de bezoekers ging achter het orgel zitten en zette psalm 56 in: ‘Ik roem in God, ik prijs ’t onfeilbaar Woord’. Naar aanleiding daarvan – vertelt Jan van der Graaf – merkte Exalto later op, dat geen psalm op die plaats toepasselijker was dan deze. De Reformatie had immers het Woord herontdekt.

Ds. Klaas Exalto schreef in 1959 in de Waarheidsvriend over zijn overtuiging: ‘Elke reformatorische christen die leeft uit dezelfde geloofszekerheid als Luther, zal als onderdeel van zijn kruisweg wel altijd deze last moeten dragen, dat hij moet horen dat hij hardnekkig is. De waarheid der Schrift duldt nu eenmaal geen toegeven, zeker niet als het over hoofdzaken gaat’.

De bijeenkomst in Hasselt vindt plaats op 11 juni en duurt van 19.30 uur tot 21.30 uur. De inloop is vanaf 19.00 uur. Vanaf dat moment speelt beiaardier Martien van der Knijff een Luther-medley op het carillon van de kerk. Aanmelding kan via boekexalto@gmail.com

De bundel 'Dienaar van het Evangelie. Verzameld werk van drs. Klaas Exalto' wordt uitgegeven door De Banier, telt 448 blz en kost 44,95 euro.