Hieronder een column / blog van Betsy Nobel, dorpskerkambassadeur voor onder meer Overijssel en Flevoland

Je moet wel van reizen houden

“Je moet wel van reizen houden”! Die opmerking kreeg ik als beginnend dorpskerkambassadeur mee. Maar ach, als je dan door het donker slingerend over landweggetjes ineens een kerk ziet waar het licht brandt, dan ben ik die reis al snel vergeten en zie ik uit naar de reis die we samen gaan maken op de avond waarop ik uitgenodigd ben. “Het is al lang geleden dat we de tijd hebben gemaakt om eens echt met elkaar in gesprek te zijn”, vertrouwt de ontvangende dominee mij toe. “Ik vind de avond nu al geslaagd.”


Wat is het heerlijk om namens de Dorpskerkenbeweging, beweging te brengen in het denken en doen van mensen die zo trouw zich verbinden aan de kerk. Als ik als dorpskerkambassadeur een bijeenkomst verzorg, dan hoop ik vooral dat de mensen die zijn gekomen het gevoel krijgen dat zij er toe doen. Dat er waardering is voor al het werk dat zij verzetten in de kerk en in hun dorp. Dat het niet voor niets is en vooral ook dat het niet niets is. “Eigenlijk doen we best heel veel”, is een veel gehoorde opmerking als we daar met liefde en aandacht naar gekeken hebben. En als we dan samen dat alles wat er gebeurt in een breder perspectief plaatsen, namelijk met de blik op het dorp waarin we leven, dan zie ik dat mensen daar nieuwe energie van krijgen. Meer doen is lang niet altijd nodig, maar  het net even anders doen, door je te verbinden met andere mensen uit het dorp geeft nieuwe kansen en blije gezichten.

Na de bijeenkomst gaan ook de deelnemers weer naar huis. Zij rijden over dezelfde weg als toen ze kwamen, maar stiekem hoop ik dat, ook al is het donker, ze hun dorp nu toch net even met andere ogen zien.

Het verlangen van de Dorpskerkenbeweging is om in beweging te zijn en in beweging te zetten. Daarom zijn de drie dorpskerkambassadeurs allemaal ook werkzaam in "het veld". Zelf werk ik ook als predikant in de dorpen Terwolde en De Vecht. De dorpskerkambassadeurs willen mensen en kerken inspireren  zelf mee te gaan in die beweging en ook zelf onderling contacten te leggen. Wij zijn de aanjagers van de dorpskerkenbeweging, maar hopen er op dat de beweging steeds meer gedragen zal worden door de dorpskerken zelf. We worden blij van reacties en input en als er onder jullie mensen zijn die mee willen denken en mee willen doen, dan horen we dat ook graag. En natuurlijk komen ik van harte bij jullie langs!


De dorpskerkenbeweging heeft een website
www.dorpskerkenbeweging.nl. Daar kun je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief. Daarnaast is er een facebookpagina Dorpskerkenbeweging. Ook daar kunnen verhalen gedeeld worden. Meld je aan als lid en doe mee!