Foto (archief): Pastores uit twee landen in gesprek met elkaar tijdens een vorige editie

Predikanten kunnen meedoen met uitwisseling in Roemenië over Jonathan Sacks


Maximaal 15 pastores uit Nederland kunnen meedoen aan de herfstconferentie in Roemenië over Jonathan Sacks. De bijeenkomst wordt gehouden in Gheorghieni, in Roemenië. Deelnemers betalen zelf de reiskosten en 250 euro voor de conferentie en dat is all-inclusive op locatie.

De herfstconferentie heeft als thema ‘Making a Difference’, en gaat over Jonathan Sacks. De datum is van 3 tot en met 10 oktober (let op de datum; de datum is naar voren gehaald, eerder communiceerde men nog 11 oktober tot 17 oktober 2024). De samenspraak werkt volgens een beproefde methode: 15 Nederlandse pastores gaan in gesprek met 15 collegae uit Transsylvanië. Dit keer concentreert men zich op het boek van Sacks getiteld: ‘Een gebroken wereld heel maken. Verantwoordelijk leven in tijden van crisis'.

De conferentie begint met een weekend collegiale ontmoeting in de praktijk van het kerk-zijn van de protestantse Hongaarse minderheid in Transsylvanië (Roemenië). Gezamenlijk bestuderen de deelnemers daarna het werk van Jonathan Sacks onder leiding van prof. dr. Klaas Spronk (PThU) en Dr. Csaba Balogh (Theologisch Instituut Cluj) in het conferentiecentrum Györgyfalva, in de herfstbossen nabij Cluj.


Centraal staat de vraag hoe de pastores met hun geloofsgemeenschap inspiratie vinden om in de eigen context de eigen identiteit vorm te geven en een verschil kunnen maken. Er is gelegenheid tot het inbrengen van een eigen bijdrage in de vorm van een conferentiepaper, workshop en eigen ervaringen. De voertaal is Engels.

Inlichtingen en opgave: Ries Nieuwkoop ries.nieuwkoop@gmail.com; Froukje de Hoop f.de.hoop@hotmail.com