Foto: In de kerk keek ds. Henk Rodenhuis met de gemeente de beelden terug van de doopplechtigheid die een uur daarvoor was ingezet bij het Schokkerstrand

Bijzondere pinksterviering in Ens met doop bij het Schokkerstrand


De Protestantse Kerk kent de doop door besprenkeling en kent ook de doop door onderdompeling. Toen onlangs een twaalfjarige jongen in de protestantse gemeente van Ens het verlangen uitsprak om gedoopt te worden en het liefst door onderdompeling, zoals Jezus gedoopt is door Johannes de Doper, besloot de kerkenraad mede op verzoek van zijn ouders daarin te bewilligen.

De kerkenraad van de protestantse gemeente te Ens had niet eerder een dergelijk verzoek ontvangen. Daarom heeft men eerst de mogelijkheden en de uitvoering van de doop onderzocht en besproken. Op eerste pinksterdag was het zo ver. De kerkdienst begon op het Schokkerstrand. Familie, vrienden en gemeenteleden waren in grote getale naar het strand gekomen om het eerste deel van de eredienst mee te maken en de doopplechtigheid mee te vieren. Daarna werd de dienst in de kerkzaal voortgezet. Er werden eerst in de dienst beelden getoond van de doop bij het strand, zodat de hele gemeente getuige kon zijn.

Daarna gingen ouders en dopeling op het liturgisch centrum staan en kreeg de gemeente de vraag voorgelegd: ‘Gemeente van Jezus Christus. U bent getuige geweest van de doop van ons gemeentelid. En zo rondom deze doop worden we herinnerd aan onze eigen doop. Hoe waardevol is dat. God laat ons nooit los. Wilt u de vader en moeder en de dopeling opdragen in uw gebeden? Wilt u naar uw vermogen hem helpen groeien in het geloof? Wilt u hem het leven in verbondenheid met God voorleven?’ De gemeente antwoordde met een hartelijk ‘ja’.

Op het eerste pinksterfeest hoorde ieder de apostel Petrus spreken in de eigen taal. In Ens werd dat onder meer uitgedrukt met Bijbellezingen in het Gronings en in het Fries. En er werden liederen gezongen in het Latijn, het Engels, Frans en Nederlands.