Koperdieven slaan slag bij kerk in Steenwijkerwold

Koperdieven hebben het niet alleen op zonneparken en spoorwegen gemunt. Deze week sloegen ze hun slag bij de protestantse kerk van Steenwijkerwold. Toen ambtsdragers bij de kerk kwamen, ontdekten ze dat tenminste vier koperen regenpijpen spoorloos zijn verdwenen. Een andere pijp hadden ze onder handen, maar is om de één of andere reden niet meegenomen. Misschien werden de dieven gestoord in hun werk of zat het werk hen op een andere manier op de rug.

De kerkrentmeesters zeiden desgevraagd nog niet precies te weten hoe één en ander gerepareerd moet worden; of een verzekering de kosten dekt, en of het vanuit monumentenzorg toegestaan is plastic buizen aan te brengen. De historische Andreaskerk dateert uit de vijftiende eeuw en behoort tot de juweeltjes van kerkgebouwen in de classis Overijssel-Flevoland.

Na enig rondvragen blijken dieven een enkele keer vaker hun slag te slaan in het rustieke en doorgaans rustige dorp in de Kop van Overijssel. Bij het gemeenschapscentrum tegenover de kerk verdween bijvoorbeeld een elektrische fiets. ‘Er zijn allerlei donkere hoeken waarop je vanaf de straat niet het zicht hebt en blijkbaar leent zo’n situatie zich voor diefstal’, aldus een inwoonster.

Voor de rekenaars: Op internet zijn koperen regenbuizen te koop, drie meter kost 76 euro.