Hans Schravesande, één van de inleiders

Buber in Saksenland


‘Buber in Saksenland’. Dat is het thema van een conferentie Hellendoorn die op 11 maart in Hellendoorn wordt gehouden. De classicale werkgroep Kerk en Israël van Overijssel-Flevoland organiseert de dagbijeenkomst.

Bij de voorbespreking van de werkgroep kwam naar voren dat we eigenlijk Martin Buber wel kennen als een belangrijke persoon, tegelijk is er over zijn biografie en zijn werk nog heel veel onwetendheid. Omdat het precies 100 jaar geleden is dat het basiswerk van Buber Ich und Du verscheen, een dialogische grondslag voor al zijn latere geschriften, zal bij de lezingen hier de nadruk op liggen.


Martin Buber groeide op in Lviv, stad in het westen van het tegenwoordige Oekraïne. Hij kwam uit een familie waarin de chassidische traditie object was van onderzoek. Martin Buber heeft zich ingespannen deze orthodoxe beweging verder open te leggen. Hij vertaalde talrijke teksten van het chassidisme naar het Duits. Samen met Franz Rozenzweig vertaalde Buber in de jaren 1926 tot 1936 de Tenach in het Duits. Als zijn hoofdwerk wordt gezien het boek 'Ich und Du'. Het handelt over de verhouding van de mens tot God en de houding tot de medemens. 


Bas van de Bergh spreekt tijdens de dagconferentie over ‘Ik en jij / Gij’: over de relatie van de mens met al het geschapene en met de Nabije.

Hans Schravesande spreekt over ‘Ik en wij’ : over de relatie van persoon en gemeenschap: sociaal, ethisch en religieus. Hans Schravesande bracht in 2009 een dissertatie uit met de titel 'Jichud'. Over de eenheid in het werk van Beber. 

Na elke lezing volgt er een nabespreking geleid door Kees Bregman.


Na de lunch zijn er 3 workshops:


1. Bas v.d. Bergh: Over het vertaalproject van Buber en Rosenzweig, de Verdeutschung der

Schrift ook helemaal gebaseerd op zijn dialogisch leven, denken en spreken. Een workshop

aan de hand van voorbeelden. (interactief)

2. Kees Bregman: ‘Buber en dialogisch werken in hulpverlening en pastoraat’


3. Hans Schravesande: Buber als profeet en over de bijbelse profetie. Een kader voor het doorgaande gesprek Kerk en Israël.


Aanmelden voor 6 maart bij Ad de Hoop, adehoop11@hetnet.nl kosten: € 45,- Wilt u bij uw aanmelding uw voorkeursvolgorde voor de workshops vermelden?