Gebedsdienst voor Oekraïne

De protestantse gemeenten in Overijssel en Flevoland hadden op zondag 27 februari veel aandacht voor de oorlogssituatie in Oekraïne. De Hoeksteen in IJsselmuiden-Grafhorst die met een jongerenproject in vredestijden nauwe banden heeft opgebouwd met het Oosteuropese land hield een speciale gebedsdienst, waarbij de Nederlandse gemeente met digitale middelen verbonden was met leden van een Oekraïense gemeente. 

Esther van Maanen ging voor in een gebed en een andere vrijwilligster, Marleen, riep op tot drie activiteiten: gebed, opvang en geld. Er is een concrete groep van christenen uit de Oekraïne onderweg naar Nederland. Ze vroeg gemeenteleden hun huis open te stellen voor onderdak en ook met de rooms-katholieke parochie ter plaatse zijn er contacten, zodat mogelijk de vrijstaande pastorie beschikbaar zou kunnen zijn voor opvang. Tijdens de live-verbinding werd er samen gebeden en de gemeente in IJsselmuiden-Grafhorst zong bemoedigende liederen. 

Diverse andere gemeenten gaven weer op een eigen  manier invulling aan de verbondenheid met christenen in Oekraïne. Ds. Marco Montagne uit Almelo sprak zijn verdriet uit dat de Russisch-Orthodoxe Kerk in Rusland geen kritiek uit op het gedrag van president Poetin. Ds. Deodaat van der Boon in Markelo stelde gemeenteleden al aan het begin van de dienst in de gelegenheid naar voren te komen en een kaarsje aan te steken aan de paarskaars. Ds. Richard Vissinga uit Kampen liet als onderdeel van de voorbeden het Onze Vader horen in het Oekraïens. De gemeenteleden in Goor werd verzocht na afloop van de dienst te blijven staan, zodat de organist het Oekraïens volkslied kon spelen en er een tekst op het scherm stond geprojecteerd die men kon meelezen. 

Foto: boven de digitale verbinding van IJsselmuiden-Grafhorst met Oekraïne tijdens een gebedsmoment. Linksonder Esther van Maanen die voorging in het gebed vanuit Nederland.

De gemeente in IJsselmuiden-Grafhorst kwam zondagmiddag bij elkaar om mensen in de Oekraïne een hart onder de riem toe te zingen

Een ander initiatief: Hellendoorn heeft een gebedsviering op 2 maart