Offersteen Borne terug bij Oude Kerk

De protestantse kerk in Borne is een offersteen rijker. Vorig jaar is er een oude offersteen teruggevonden in de tuin van de notaris. En die steen is vorige week geplaatst bij de Oude Kerk van de textielstad. Teruggeplaatst moet je eigenlijk zeggen, want de steen heeft daar oorspronkelijk ook dienst gedaan.

De offersteen dateert van de prehistorie. In die tijd woonden de Tubanti in Twente. Ze gebruikten de steen als offerplek. Toen het christendom kwam, werd de kerk op de oude offerstenen gebouwd. Door op dezelfde plaats een kerk te plaatsen, konden de omwonenden op de plek blijven samenkomen, waar ze aan gewend waren.

Er zijn verschillende van die stenen en gewijde plaatsen in Twente. Verschillende toeristische instanties zijn beter om een route uit te zetten langs de diverse locaties. Eerder kwamen er brochures met wandelroutes waarbij diverse heilige plaatsen kon aandoen.

Rond de offersteen van Borne doen diverse verhalen de ronde. Zo is er een verhaal dat de burgemeester in 1831 de offersteen liet begraven. De steen was te veel een verzamelplaats van ‘minne volk’. Dat gaf overlast. In 1916 is de steen weer opgegraven en geplaatst voor het kantoor van de lokale notaris. De steen ging mee toen de notaris in 1986 verhuisde.