Lutheranen brengen dagboek 2021-2022

Ze  noemen het zelf een dagboek. De Evangelisch-Lutherse Kerk in Nederland, één van de kerken die in de Protestantse Kerk in Nederland zijn opgenomen. Maar eigenlijk is het meer dan een dagboek. Het is een adressenlijst, een vademecum en een almanak in één. Aardig is ook dat de productie plaatsvindt in Overijssel-Flevoland, in Dalfsen om precies te zijn.

Praxedis Bouwman geeft leiding aan de redactie. En zij weet tot stand te brengen, waar menig kerkgenootschap niet aan toekomt en struikelt over AVG, gedateerde informatie en stroperigheid. Toegegeven: de lutherse kerk is klein en daarmee overzichtelijker dan andere, grotere kerken. En een deel van de informatie is van algemene aard, zoals de uitleg bij het lutherse leesrooster, de gebeden en de lijst met cantates van Johann Sebastiaan Bach uitgezet over het kerkelijk jaar. Dat laat zich makkelijk verzamelen. Maar de actuele informatie heeft ook een plek gekregen: het collecterooster, de lijst met contactgegevens van de evangelisch-lutherse synode, een overzicht van dienstdoende predikanten en de kerkelijke kalender, aangevuld met de feestdagen van de joodse en islamitische kalender.

Het grootste deel van de uitgave bestaat uit de overdenkingen, waar de uitgave de naam aan dankt van dagboek. Enkele tientallen voorgangers hebben er aan meegewerkt, onder wie dr.h.c. Praxedis Bouwman uit Dalfsen, ds. Margo Jonker uit Zwolle, prof. dr. Jaap Wiegers uit Olst en drs. Alida Groeneveld uit Almere.

Vijf plaatsen Overijssel-Flevoland

Een overzicht van gemeenten maakt duidelijk dat men niet alleen de volledig lutherse gemeenten een plek geeft, in Overijssel-Flevoland zijn dat de gemeenten in Zwolle en in Kampen. Ook daar waar lutheranen deel uit maken van een grotere protestantse gemeente zijn de plaatsen en voorgangers vermeld in de uitgave. Het gaat om de volgende plaatsen en mensen:
Deventer, ds. S. Hoogendijk (geen ledental genoemd); Enschede, ds. N.J. Pronk (geen ledental genoemd); Flevoland, ds. R. Veenstra (63 leden); Kampen, ds. K. van Warven (86 leden); Zwolle, ds. M.E. Jonker (636 leden).

Wie de lutherse publicaties enigszins volgt, is het wellicht opgevallen dat het kruis een steeds terugkerend thema is. Het dagboek laat dat indringend zien, door als omslag de heuvel der kruisen (Kruisheuvel) te kiezen, een foto geschoten in Litouwen.