Huis voor noodopvang

Zoals het Leger des Heils enkele woningen in Amersfoort heeft, waarin mensen met een rugzak een plek kunnen krijgen, zo heeft de protestantse gemeente in Goor al jaren acht huizen aan de Laarstraat in eigendom. Ze worden verhuurd aan huishoudens die wegens persoonlijke omstandigheden moeilijk elders aan woonruimte kunnen komen. Net zoals in Amersfoort kan je dus spreken van een diaconale bestemming. De journalist Harry Gerritsma schreef er op 21 april een artikel over voor Tubantia, omdat bekend is gemaakt dat één van huizen beschikbaar komt voor de noodopvang van mensen. Het gaat dan om mensen die door bijzondere omstandigheden elders geen dak boven hun hoofd kunnen krijgen. Mensen kunnen er terecht om dan rustig verder te kijken naar een definitieve woonplek.

Yko de Jong van de diaconie vertelt er over in Tubantia: ‘Onze indruk is dat er behoefte is aan zo’n voorziening. Denk aan een situatie rond een scheiding waarbij één van de partners het huis op stel en sprong moet verlaten of als mensen als gevolg van schulden op straat dreigen komen te staan. In zulke gevallen heb je snel vervangende woonruimte nodig. Ze kunnen dan voor een lage en sociale prijs, zo’n 400 tot 450 euro per maand,  twee tot drie maanden in een gemeubileerd huis van ons wonen en van daaruit rustig verder kijken naar een definitieve oplossing. Dan hoeven ze, bijvoorbeeld,  niet naar een chalet op een camping of een recreatiepark. Wanneer nodig kunnen ze er ook een tijdje gratis in verblijven. Dat hangt van de persoonlijke situatie af’.

Wanneer een woning voor noodopvang  vrijkomt kijkt de Hofkerk eerst in eigen kring of er mensen voor in aanmerking komen en vervolgens bij Caritas, de diaconie van de katholieke kerk. Als er ook daar geen vraag naar is, wordt er contact met de gemeente opgenomen. Hoe lastig het kan zijn voor bijvoorbeeld recent gescheiden mensen om een onderkomen te vinden blijkt wel uit het feit dat in een stad als Amsterdam ds. Rob Visser speciale parentshouses heeft gestart om de mensen in nood bij te staan.