Kerstgedachten vermenigvuldigen zich

Diaconieën in Overijssel en Flevoland zijn in de maand december druk in de weer met kerstpakketten. Opvallend vaak blijken de inspanningen een oecumenisch karakter te hebben. Solidariteit voor de minima begint blijkbaar met solidariteit tussen kerken en mensen van goede wil. Naast de praktische inspanningen kom je allerlei creatieve activiteiten tegen van kerken die de diepere betekenis van kerst speels en verleidelijk onder de aandacht van de mensen brengen. Van een Maria-wandeling en een Kerststalwandeling tot Kerstproeverij en Kerstmenu. We doen een greep, bedoeld als spiegel voor anderen en als inspiratie.

Heino

De gezamenlijke kerken in Heino, Laag Zuthem en Liederholthuis zamelen kerstpakketten en levensmiddelen in voor dorpsgenoten die tijdens de feestdagen iets extra’s kunnen gebruiken. Men doet de suggestie om zaken in de leveren als macaroni, rijst, bakmeel, soep, koffie, thee, kaas, appelmoes, jam en pindakaas. Vorig jaar, zo blijkt uit een oproep in het kerkblad, zijn er op die manier 142 pakketten bezorgd.

Deventer

Ook in Deventer pakt men de actie voor kerstpakketten gezamenlijk op. Er is een speciale stichting waar onder meer classisafgevaardigde Heero Meerveld zich voor inspant. Hij schrijft in het kerkblad Wervel van Deventer dat er 12.000 euro nodig is om zo’n 500 kerstpakketten te kunnen uitdelen. In totaal zijn er ongeveer 800 mensen in de IJsselstad aangewezen op schuldhulpverlening. Het aantal mensen dat is aangewezen op de voedselbank in het laatste jaar met vijf procent is gestegen. Heero schrijft: ‘Er zijn nog heel veel mensen die nauwelijks rond kunnen komen door werkeloosheid, echtscheiding, schulden, hogere zorgkosten, BTW-verhoging enz. Ze kloppen aan bij de Voedselbank, Kledingbank, Diaconieën enz. Het is voor hen vaak een groot probleem de dure decembermaand door te komen’.

Dedemsvaart

Ook in Dedemsvaart organiseren de kerken een kerstpakkettenactie. Om de adventstijd voor iedereen gezellig te maken, organiseren de diaconieën van de protestantse gemeente Dedemsvaart i.w., de evangelische gemeente de Graankorrel en de rooms-katholieke geloofsgemeenschap Sint Vitus een extra steuntje in de rug voor mensen die dat kunnen gebruiken. ‘Als u zelf teveel in uw kerstpakket heeft ontvangen, dan nodigen wij u uit dit met anderen te delen. Wij nemen geen alcoholische producten aan’, schrijven de diakenen in een kerkblad.

Gramsbergen

In Gramsbergen is de kerstactie  niet specifiek gelabeld als kerstinspanning. Het heet neutraler ‘Steuntje in de rug’. De protestantse ambtsdragers schrijven: ‘Bij de Plus kunt u nu weer zegels sparen voor een boodschappenpakket. Deze actie loopt van 27 oktober tot 1 februari 2020. Al enkele jaren worden deze dozen door de diaconieën van beide kerken van Gramsbergen ingezameld. De bij elkaar gespaarde dozen zijn bestemd voor mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dozen die overblijven gaan naar de voedselbank.
Als u deze actie wilt steunen, kunt u de zegels die u bij uw boodschappen ontvangt in de ton van de gezamenlijke kerken doen’.

Ommen

De hervormde gemeente Ommen bezorgt op 18 december 2019 zo’n 400 kerstattenties bij oudere of zieke gemeenteleden. De Jonge Kerk neemt dat voor zijn rekening.  Een dag daarvoor is er een gezamenlijk kerstdiner voor ieder die dat wil in De Kern. De kookgroep Samen eten organiseert dit feestelijke diner.

Biddinghuizen

Daarmee schuiven we van de kerstpakkettenacties naar andere kerstactiviteiten. Wie de websites van kerken langs gaat, ontdekt meer bijzondere kerstinspanningen. In Biddinghuizen bijvoorbeeld organiseert men een kerststallenroute. Mensen die een leuke kerststal hebben, kunnen zich melden, zodat ze worden opgenomen in de route. De route, die op 18 december wordt gehouden, begint in het multifuctionele centrum waar een lunch wordt geserveerd en de afsluiting is in De Tas, het seniorencomplex.

Nieuwleusen


De kerk in Nieuwleusen organiseert een wandeling langs het verhaal van kerst op een eigentijdse manier. ‘Met Maria op weg naar Kerst’ heet de wandeling door het Palthebos met daaraan voorafgaand een korte dienst in de Grote Kerk. Om vijf uur is er speciale aandacht voor kinderen, maar men kan ook om zeven uur of negen uur starten. De kaarten kosten een euro.

Tubbergen

De protestantse gemeente van Tubbergen laat zich inspireren door Kerkproeverij en komt met een ‘Kerstproeverij’. Daaraan wordt de subtitel meegegeven ‘The taste of Christmas’. En men schrijft: ‘Na het succes van vorig jaar komen we ook dit jaar weer met een bijzondere en laagdrempelige kerstviering. Op weg naar kerst bieden we de gelegenheid om tussen alle kerstinkopen even stil te staan bij de boodschap van kerst’.

Hengelo

De protestantse gemeente te Hengelo houdt een kinderkerstmusical op 24 december ’s avonds om 19.00 uur. Het gaat om een interactieve musical waar elk kind het kerstverhaal in kan meeleven, van 4 tot 12 jaar. Vooraf is er chocolademelk en gluhwijn.

Dronten

Op zondag 15 december is er in Dronten een zogenaamde Leisureworld kerstloop. Het kerkcentrum Open Hof sluit daarop aan door voorafgaand aan de loop van kwart voor twaalf tot kwart over twaalf een laagdrempelige viering te houden, vlakbij de startlijn. ‘Iedereen, hardloper (in sporttenue) of niet, is meer dan van harte welkom’, aldus de organisatie.

Urk

Op Urk organiseert een musicalgroep een wandeltheater met de titel ‘De ontdekking van kerst’. Deelnemers starten in het kerkelijk centrum Poort om vervolgens naar het Urkerbos te gaan. De bezoekers lopen door de voorstelling heen welke verzorgd wordt door stichting Musical Groep Urk. De tocht wordt gehouden op zaterdag 21 december.

Wierden 

De gezamenlijke kerken in Wierden (Het Wierdens Interkerkelijk Overleg) houden op eerste kerstdag een bijzondere kerkdienst op het stationsplein. Ze herdenken de beschieting van een trein met dwangarbeiders op 25 december 1944 in de buurt van het station. De bewuste trein was op weg naar Duitsland. In de wagons zaten 1400 dwangarbeiders uit Zeeland en Holland. Britse spitfires namen de trein onder vuur. Vier mensen werden gedood; ongeveer 180 mannen gebruikten de verwarring en sloegen op de vlucht. 

Lezer, u zult begrijpen, dat bovenstaande slechts een greep is van wat er in de classis aan het einde van het jaar te beleven is. Er is veel meer. Deze verkenning is slechts bedoeld om te laten zien waaraan je zoal kunt denken met het kerstfeest en om te bemoedigen op hoeveel plaatsen er meer gebeurt dan wat je zelf al kunt bedenken. Over de vieringen op 24, 25 en 26 december hebben we het dan nog niet gehad. Daar krijgt het evangelie van de geboorte van onze Heiland een diepste bezieling. 

Foto's: 
Boven de winkelstraat in Lelystad
Onder de poster van de kerk in Nieuwleusen