Bijbelplaten in Ootmarsum

De protestantse kerk in Ootmarsum en de rooms-katholieke kerk ter plaatse werken mee aan een expositie van het omvangrijke werk van illustrator Ben Horsthuis. Tot 1 januari 2023 kunnen bezoekers terecht in het Schoolmuseum Ootmarsum en in de twee kerken van Ootmarsum en kennis nemen van onder meer de dertig bijbelse schoolplaten en religieuze voorstellingen die Ben Horsthuis maakte.

Dat bericht het blad Ringspraak, waarin de protestantse kerken van Denekamp, Ootmarsum, Tubbergen en Weerselo samenwerken. Ben Horsthuis is in 1918 geboren in Oud Ootmarsum. Hij groeide op in een streng rooms-katholiek gezin. Zijn vader was hoofdonderwijzer aan de Scheepersschool (Denekamperstraat). Op vijfjarige leeftijd kreeg Ben zijn eerste verfdoos. Hij tekende liever dan dat hij huiswerk maakte.

Ook op een lokale website in Pijnakker, waar Ben Horsthuis het grootste deel van zijn leven woonde tot zijn dood in 1998, is een uitvoerig verhaal te vinden over de expositie. José Temmink – zo vertelt men-, gepensioneerd onderwijzer en als vrijwilliger betrokken bij het schoolmuseum, hoorde bij toeval de naam van Ben Horsthuis. In het museum was een tentoonstelling over schoolplaten van Jetses en Isings, platen die vroeger op veel scholen te vinden waren. José werd tijdens die expositie aangesproken door een bezoekster die vertelde dat haar moeder, die ook in Oud-Ootmarsum woonde, Ben Horsthuis had gekend en dat die ook veel schoolplaten had getekend. José Temmink ging op zoek naar achtergronden en zo leidde het spoor naar Pijnakker.

De tentoonstelling laat werk van Ben Horsthuis zien als kunstenaar. De bijbelse platen zijn daarvan een klein onderdeel. Het werk van Horsthuis is breder. Hij illustreerde honderden boeken, maakte 1200 boekomslagen, tekende striptekeningen voor kranten en tijdschriften, historische prenten en politieke tekeningen.


Foto: een paradijselijk tafereel van Ben Horsthuis