Jonge voorzitter EKD 

De Duitsers hebben lef. Ik kan het niet ontkennen. Hoedje af voor de Evangelische Kirche. De synode van deze kerk heeft op 8 mei Anna-Nicole Heinrich een 25-jarige vrouw gekozen als voorzitter. Ze volgt de 79 jarige Irmgard Schwaetzer op.

Ik heb Irmgard wel ontmoet. Een keurige mevrouw. Correct. En deskundig. En nu dus zo’n jonge vrouw. En dan niet eens iemand die gelouterd is door kerkelijke ambities. De nieuwe preses uit Regensburg studeert nog. En dan geen theologie, maar filosofie. En het eerste wat ze zegt is: We moeten uit de kerkelijke bubbel weg en de wereld in.

Dan zijn wij in Nederland toch voorzichtiger. Onze preses hoopt dit jaar 48 jaar te worden. Hij heeft een heel kerkelijke achtergrond, die ooit begon in Zalk en Veecaten. Kon minder natuurlijk. En onze scriba is voorbij de zestig. Net zo oud als ik, classispredikant. Natuurlijk vind ik dat onze generatie recht van spreken heeft. Tegelijk ben ik jaloers op die Duitsers die het toch maar flikken: Een 25-jarige preses. Alleen al om zoveel lef vind ik dat we meer op onze Duitse buren moeten letten.