Joden in evangelie van Johannes

De angst voor de Joden komt niet uit de lucht vallen. Er is distantie tussen Joden en christenen die je al in het Johannes-evangelie kunt teruglezen; in de manier waarop de vierde evangelist spreekt over Christus. Voorgangers en geïnteresseerden kunnen daarover in gesprek gaan tijdens de dagconferentie op maandag 13 maart in de Leerkamer in Hellendoorn.

Prof. dr. Peter Thomson houdt er een inleiding over de liturgische lezing van het Johannes-evangelie. Daarbij komen de zogenaamde ‘aposunagogos-teksten’ voorbij, de excommunicatieteksten uit Johannes 9, 12 en 16. Hij ziet ze als seinpalen in de geschiedenis van Joden en christenen.

Het programma ziet er als volgt uit:
* Opening door ds. Hans van Dalen, predikant in Nijverdal
* Inleiding door prof. Peter Thomson, emeritus hoogleraar Nieuwe Testament en Joodse studies over ‘Johannes lezen: literair, historisch, liturgisch’.
* Inleiding door dr. Marius Heemstra, nieuwtestamenticus over ‘de impact van de Romeinen op de scheiding der wegen tussen joden en christenen’
* Ds. Richard Vissinga, emeritus predikant uit Kampen, die leiding geeft aan de buzz-groepen
* Workshops met Peter Thomson en Marius Heemstra
* Ds. Klaas Touwen, predikant in Zuid-Duitsland, over Willem Barnard en zijn verwerking van onder meer rabbijnse exegese in rotsliederen in het Liedboek (Lied 911)
* Prof. dr. Annette Merz, professor Nieuwe Testament, met bibliodrama / biblioloog over Johannes 9
* Dr. Anne Marijke Spijkerboer sluit af met ‘een praatje bij een plaatje’.

De inloop is om 9.30 uur; aanvang 10.00 uur. Aanmelding kan via adehoop11@hetnet.nl Deelname kost 40 euro, waarvoor tevens een lunch wordt aangeboden. Mensen kunnen al bij opgave aangeven of ze de workshop met Thomson of Heemstra willen volgen. Deelname geeft vijf uren studiepunten voor de permanente educatie.

Foto: Ds. Klaas Touwen