Steenwijk heeft speciale werkgroep voor rouwbegeleiding

Er zijn nogal wat plaatsen waar het steeds lastiger wordt uitvaarten te regelen. De predikanten en kerkelijke werkers hebben de ervaring een onevenwichtig groot deel van de tijd te moeten geven aan het voorbereiden en uitvoeren van rouwsamenkomsten. In Steenwijk hebben ze sinds enige tijd een werkgroep ‘Stervensbegeleiding Uitvaarten Rouwverwerking’ (SUR) die zorgt dat onderlegde gemeenteleden de rouwplechtigheden helpen verzorgen.

De protestantse gemeente heeft in een kerkdienst vorig jaar een aantal ouderlingen met een bijzondere opdracht bevestigd. Zij mogen vanaf die tijd namens de protestantse gemeente Steenwijk voorgaan in uitvaartdiensten. Samen met de dominee en de ouderenpastor vormen zij een werkgroep. Een van de werkgroepleden verzorgt de rouwplechtigheid, als er na een overlijden een beroep wordt gedaan op de gemeente. Daarbij wordt in eerste instantie gehoor gegeven aan de keuze van de familie. Er zijn zes ouderlingen met een bijzondere opdracht. Natuurlijk zijn er ook rouwplechtigheden die de predikante verzorgt.

In Steenwijk hebben de predikanten zelf een training verzorgd. Ze hebben daarbij onder meer profijt gehad van het boek 'Met stomheid geslagen' van Aart Mak. De Protestantse Kerk in Nederland verzorgt ook een praktische training voor gemeenteleden die zich willen bekwamen in de uitvaartverzorging. Van het voorgesprek tot het leiden van de uitvaartdienst wordt geoefend en doorlopen. De opleiding is zo samengesteld dat gemeenteleden na afloop in staat zijn zelfstandig de uitvaart te verzorgen. Klik hier.  

Foto: landschap met mist (uit archief)