Foto: Het bezoek aan de Martinikerk in Franeker, geschoten door dominee-fotograaf ds. Lennart Aangeenbrug uit Hellendoorn.

Excursie naar Friesland


Wat bied je aan als je een programma maakt van Vorming en Toerusting? De Protestantse Gemeente te Hellendoorn maakt al jaren werk van zo’n programma en biedt daarbij ook excursies aan. Dit jaar ging het richting Franeker, de oude academiestad.

Al zo'n vijftien jaar organiseert de commissie Vorming & Toerusting / Lerend Geloven van de Protestantse Gemeente te Hellendoorn twee kerkhistorische excursies per seizoen, de laatste jaren samen met de Protestantse Gemeente te Nijverdal. Zaterdag 20 april ging de reis - onder leiding van ds. Jan Dirk Wassenaar - naar Franeker. Wassenaar combineert een Friese achtergrond met historische kennis en is dus bij uitstek geschikt om duiding te geven aan zo’n bezoek.

Liefst 50 mensen uit de regio Hellendoorn namen deel aan het bezoek aan de Martinikerk in Franeker; de kerk van waaruit de Raad van Kerken sinds de coronacrisis wekelijks vieringen verzorgde voor heel Friesland. De organist Dick Sanderman bespeelde het orgel een kwartier tijdens het bezoek. Hij vertolkte onder meer een improvisatie van het lied 'Gij die alle sterren houdt...'.

De groep bezocht verder Museum Martena (met een tentoonstelling over Anna Maria van Schurman) en het Planetarium Eise Eisinga, dat sinds kort tot het Werelderfgoed behoort.