Werkgemeenschap regelt vertrouwenspersonen

De werkgemeenschap Twente gaat er zorgen voor de aanstelling van enkele vertrouwenspersonen die voor kerken in de regio beschikbaar zijn. Daartoe besloten de predikanten uit de werkgemeenschap tijdens een ontmoeting op 9 mei in Usselo.

De Protestantse Kerk in Nederland roept op tot actief beleid om de kerk een veilige plek te laten zijn. Daartoe moet grensoverschrijdend gedrag worden voorkomen en indien het plaatsvindt worden aangepakt. Eén van de middelen is het aanstellen van twee vertrouwenspersonen, die op de website van de gemeente worden genoemd, waar mensen zich kunnen melden bij misbruik. Een vertrouwenspersoon moet kundig zjin en een goede balans hebben van nabijheid en distantie. Het is wenselijk om tenminste één persoon buiten de eigen gemeente te hebben, en vaak houdt men ook rekening met man-vrouw-verhoudingen.

De classis Overijssel-Flevoland wees er al eerder op dat het zinvol is om gemeenten samen te laten optrekken. Er zijn voorbeelden van vertrouwenspersonen die minder dan één keer per jaar worden geraadpleegd. Dus er is geen sprake van een overvolle agenda. Des te meer reden om te kijken of je als regio een of twee gezamenlijke vertrouwenspersonen kunt vinden. De werkgemeenschap Twente besloot daartoe, waarbij één van de predikanten van Enschede het voortouw neemt.

De werkgemeenschap Twente bestaat uit de gemeenten Losser, Usselo, Haaksbergen-Buurse, Enschede, Glanerbrug, Overdinkel, Enschede Lonneker en Enschede Bethel.

Voor meer informatie: klik hier 

Foto: thematische foto uit eigen archief