Pastores gevraagd om studenten in spe te tippen

De Protestantse Theologische Universiteit zet een offensief in om alsnog een nieuwe bachelor opleiding van de grond te krijgen. Daarvoor is het nodig om een aanvraag in te dienen bij de overheid, waaraan een scholierenonderzoek is gekoppeld. De projectleider dr. Ronelle Sonnenberg vraagt iedere gemeentepastor scholieren van VWO 4, 5 en 6 die interesse hebben in theologie aan te spreken en te vragen of ze willen meedoen met het onderzoek.

Scholieren wordt gevraagd een mail te sturen aan Joëlle Brand (j.j.brand@pthu.nl). Ze krijgen daarna een link met onderzoekvragen om in te vullen. De opleiding wil de resultaten van de vragenlijst aanbieden als onderligger bij de gezochte erkenning. Tot 1 juni is het zinvol de interesse kenbaar te maken.

In een onderbouwing verwijst de universiteit naar een eerder gestrande aanvraag bij de commissie Doelmatigheid hoger onderwijs. De eerste aanvraag stak qua focus breed in. De nieuwe vragenlijst is bijgesteld en mikt meer op de bachelor theologie in het verlengde van de master die ook op theologie is gericht.

In april verklaarde de Protestantse Kerk in Nederland dat zij het van groot belang acht dat ook in de toekomst een eigen bacheloropleiding van de PThU verzekerd is. Dit belang is erin gelegen dat de kerk eraan hecht dat de PThU, een universiteit door de kerk gesticht om de opleiding en vorming van haar predikanten te verzorgen, zelf een theologische bacheloropleiding kan aanbieden die drempelloos toegang biedt tot de master Theologie en om het predikantentekort te adresseren.