Overheidssubsidie voor kerken

De jaarlijkse subsidies voor restauratie van rijksmonumenten zijn bekend. De provincie Overijssel maakte onlangs bekend dat men voor 2,5 miljoen euro geeft aan zes kerken en drie orgels in deze provincie. Ter vergelijking: In Noord-Holland geeft een bedrag van ongeveer 2,3 miljoen euro aan 29 kerken en 2 orgels in de regio. En in Utrecht gaat het om 4 kerkgebouwen.

Het aantal verschilt dus nogal per provincie. Bij alle rijksmonumenten is een voorwaarde dat men één of meer restauratieleerlingen de kans geeft om werkervaring op te doen. En kerken die de verdeling hebben gemist die in Overijssel deze maand bekend is gemaakt: er kunnen al weer nieuwe aanvragen worden ingestuurd voor het komende jaar.

De subsidie in Overijssel wordt verdeeld onder de Boven- of St. Nicolaaskerk in Kampen, de OLV Basiliek in Zwolle, het Dominicanenklooster en de Dominicanenkerk in Zwolle, het Penninckshuis in Deventer, het orgel in de Grote Kerk in Enschede, het orgel in de Protestantse Kerk in Ootmarsum, de Grote of St. Michaelskerk in Zwolle en het orgel in de Grote of St. Clemenskerk in Steenwijk.

Gedeputeerde Roy de Witte vertelde de media in Overijssel dat hij blij is met de uitkomst. 'Het behoud van religieus erfgoed vind ik ontzettend belangrijk voor een gemeenschap. Het zijn monumenten met een belangrijke sociale waarde en die moeten voor de toekomst behouden blijven'.


In totaal vroegen 31 monumenten subsidie aan. Dat er voor slechts negen projecten geld beschikbaar komt, laat zien dat de restauratieopgave in Overijssel nog niet is weggewerkt. Dat komt overeen met het landelijke beeld.


De landelijke pot voor rijksmonumenten is eind 2020 begroot op 850 miljoen euro. De kosten van deze projecten zijn zo hoog dat het huidige subsidiebeleid onvoldoende is. Het gaat om kerken, kloosters, fabrieken, verdedigingswerken, molens etc. De meest conservatieve schatting is dat er zo'n 275 miljoen euro extra nodig is.  Waar men gebruikersgemak van een monument heeft zijn er lagere subsidies dan op plaatsen waar een stichting voor instandhouding van het erfgoed zich inspant voor het valide houden van het monument.

Foto: De Middeleeuwse Bovenkerk te Kampen