Wensboom

Hoe druk je je wensen en verlangens uit? Welke symbolen gebruik je daarvoor? Tijdens de afgelopen nationale feest- en gedenkdagen kon je merken dat we nieuwe symbolen introduceren. Van muziekfestivals tot tochten met lichtgevende ballonnen. Op één nieuwe trend wil ik nog iets verder gaan vandaag: het planten en soms ook versieren van wensbomen.

Het is eigenlijk al zo sinds het paradijs als Adam en Eva wensen onderscheidend vermogen en eeuwig leven weerspiegeld zien in de boom van kennis van goed en kwaad en de boom van leven. En je ziet het tot vandaag de dag toe in the Green Belt Movement, die zich inzet voor het aanplanten van nieuwe bomen. En in de 25.000 gedenkbomen van het Wilhelminabos voor kankerslachtoffers bij Roggebot.

Ik was onlangs in IJsselstyn, de begraafplaats van Duitse militairen, net achter Venray. Er liggen meer dan 31.000 Duitse soldaten. Ik liep er rond met het besef dat het tien mei, 81 jaar geleden is dat de Duitsers ons land zijn binnengevallen. De soldaten die de oorlog niet hebben overleefd, liggen daar begraven. Het is interessant om op zo’n plek op de begroeiing te letten. Je ziet er naast standaard lariksen en dennenbomen de Japanse notenboom. Deze boom, lieve luisteraar, is symbool van hoop. Logisch, denk je misschien, je hebt eerst de harde noot, maar al pellend mag je hopen vrucht te kunnen eten. Toch komt de betekenis van de notenboom ergens anders vandaan. Nadat op Hiroshima en Nagasaki atoombommen waren gevallen was de Japanse notenboom de eerste boom die weer vruchten ging dragen. Vandaar dat de boom symbool is van hoop.

Zo heeft iedere boom zijn eigen betekenis. De appelboom staat voor vertrouwen, de perenboom voor welvaart, de eik voor duurzaamheid, de berk voor een nieuw start en de olijfboom – denk aan de Olympische Spelen – staat voor overwinning. Soms zie je dat mensen lintjes in bomen hangen, of hartjes, waarop ze hun wens schrijven of de naam van een geliefde.

Ik heb afgelopen week in de tuin gewerkt. Een grote conifeer moest er uit. Je wilt niet weten hoeveel moeite dat kost. Als je eenmaal begint te trekken merk je hoe ver het wortelstelsel zich vertakt in de grond. Mooier beeld voor de wensen kan ik me niet denken. Wensen geven fundament aan ons leven. Een boom is voor wensen wat de ‘wezeboom is voor het hooi. De wezeboom leg je op ’t hooi om het hooi bij elkaar te houden.

Ik wens u, luisteraar, een gezellige dag toe, misschien een idee om naar de bossen te gaan.