Kritische meelopers gezocht

Een groep pelgrims is afgelopen maand in Polen begonnen aan een lange wandeltocht en doet vanaf 30 september Nederland aan. De groep doet op 30 september  Borne aan en wandelt op 1 oktober door naar Goor. Vandaar gaat het een dag later verder richting Colmschate. Na drie Overijsselse dagen gaat het vervolgens richting Apeldoorn. Wie het leuk vindt en het thema ‘klimaat’ belangrijk vindt, kan een stukje meelopen.

De groep wandelt door Duitsland, Nederland en Groot Brittannië en komt in november aan in Glasgow, Schotland. Daar vindt de 26ste VN-klimaat-conferentie plaats. Deze staat gepland van 1 t/m 12 november 2021.

Met deze oecumenische pelgrimage wil men, samen met de kerken, aandacht vragen voor de klimaatcrisis en krachten bundelen om klimaatsverandering tegen te gaan.  In 2015 was er ook een pelgrimage naar de Klimaatconferentie in Parijs. De groep van ca 30 wandelaars uit verschillende landen loopt van donderdag 30 september t/m maandag 11 oktober 2021 door Nederland.

De overnachtingen in Borne en in Goor worden door vrijwilligers van diverse kerken geregeld. Ds. Wim de Jong bericht in zijn nieuwsbrief over de route in de buurt van Goor. Hij schrijft: ‘Als alles volgens plan verloopt, komen de pelgrims op vrijdag 1 oktober aan in Goor. Ze hebben die dag dan gewandeld van Borne naar Goor. De route loopt via de Mariakapel op het Zeldam en van daar naar de 'Wilgensprong over de Regge', een verbindend buurtinitiatief tussen Hiltjensdamhof en de Hoogenkamp. Daarna gaat via de Stadslandbouw aan de Kerkstraat (achter de Avia) naar de Hofkerk, waar ze zullen eten en overnachten’.

Meedoen

Als individu of als groep/gemeente kun je je aansluiten bij de pelgrimstocht. Hoe groter de groep hoe meer gewicht we geven aan de bescherming van het klimaat, zowel binnen als buiten de kerk, schrijft de landelijke PKN. Er worden 11 etappes gelopen. Je kunt je opgeven om één (of meerdere) van de etappes mee te lopen met de pelgrims. Er wordt per etappe een klein bedrag aan servicekosten (2 euro) in rekening gebracht. Op zondag 10 oktober vindt de grote klimaatmars plaats. Iedereen uit heel Nederland mag aansluiten bij deze etappe van Amsterdam naar Hoofddorp, met de pelgrimsgroep voorop.

Complete route

30 september: Enschede-Borne
1 oktober: Borne-Goor
2 oktober: Goor-Colmschate
3 oktober: Colmschate-Apeldoorn
4 oktober: Apeldoorn-Voorthuizen
5 oktober: Voorthuizen-Amersfoort
6 oktober: Actiedag in Amersfoort (geen wandeltocht en opgave mogelijk, wel activiteiten en manifestaties in omgeving Amersfoort)
7 oktober: Amersfoort-Zeist
8 oktober: Zeist-Maarssen
9 oktober: Maarssen-Amsterdam Zuidoost
10 oktober: Amsterdam Zuidoost naar Hoofddorp (landelijk)
11 oktober: Hoofddorp-IJmuiden

Opgeven? Klik hier.